Тази страна не е малка - площта й е съпоставима с тази на Румъния, Беларус или Киргизстан. Със своите 215 хиляди квадратни километра, заема13-то място в Америка. Страната живееше скромно и бедно, докато един ден не се случи чудо - беше открит петрол в сериозни количества. Съседна Венецуела предяви териториални претенции и все още не е ясно дали въпросът ще бъде решен със сила или властите в Каракас просто ще поискат дял от приходите от "течното злато".

Бум в богатството от петрол направи Гвиана най-бързо растящата икономика в света

Бум в богатството от петрол направи Гвиана най-бързо растящата икономика в света

Страната може да стане най-големият производител на суров петрол на глава от населението в света

Говорим за Гвиана - бивша британска колони

През 1966 г. страната скъсва с колониалното си минало и тръгва към самостоятелно развитие. А през 1970 г. поема социалистически курс и се нарича Кооперативна република Гвиана.

Страната не е малка, но цялата икономическа дейност там е съсредоточена в крайбрежната зона. Факт е, че 90% от територията е влажна, непроходима джунгла, където е нерационално да се бориш с природата и да обработваш земята, да създаваш агломерации и трябва да приемеш поражението и да земеделстваш там, където природата позволява.

Местните власти решиха да не приемат съветския модел на колективни и държавни ферми, а да създадат кооперативна икономика. Нещо като нашата потребителските кооперации, когато държавата изкупува произведения (уловен, отгледан) продукт от гражданите.

Снимка 645230

Източник: iStock

Основи на икономиката на Гвиана

Преди да се присъедини към клуба на петролните сили, икономиката на Гвиана се основава предимно на селското стопанство. Приходите от доставка на селскостопански култури в чужбина представляват около половината от общите доходи от износ на страната.

Местните фермери отглеждат захарна тръстика, ориз, банани, кафе, какао, тютюн, някои зърнени култури, някои зеленчуци и редица други стокови култури. Като прибавим улова на риба и скариди, отглеждането на птици и животни - и страната си е почти самодостатъчна с изхранването на населението.

Приблизително три четвърти от хранителните нужди се покриват от собствено производство, останалото е внос. И то въпреки факта, че само около 1% от територията на страната е заета със селско стопанство.

Основните проблеми в селското стопанство са недостатъчно финансиране и ниска производителност на труда. Това се допълва и от периодични климатични трудности - ту вали изобилен дъжд, ту има екстремни температури, когато всичко изсъхва.

Въпреки трудностите гвианските фермери се развиват успешно. Както и свързани сектори, свързани с преработката на селскостопански продукти. Ако през 70-те години Гвиана е изнасяла захарна тръстика, то в началото на 21 век тя вече е доставяла висококачествена захар в Европейския съюз и Канада. А гвианският ром е признат за един от най-добрите в света.

Там се опитват да развиват туризъм, но инфраструктурата за привличане на богати клиенти все още не е достатъчна

Горската промишленост на Гвиана също е експортно ориентирана. Страната е дом на така нареченото "желязно дърво", което е с висока якост и се използва в корабостроенето и изграждането на подводни съоръжения. То търсен продукт на световния пазар.

Има предприятия за каучук и проскости, които се изнасят в Европа за производство на мебели, самолетен шперплат и довършителни материали.

Вторият стълб на икономиката на Гвиана е добивът на суровини

Природата щедро е дарила страната с минерални находища. Изнасят се злато и боксит, създава се добив на диаманти.

Гвианската почва е богата на молибден, никел, желязо и манган. Но те не се добиват поради липсата на инфраструктура извън крайбрежната зона и непроходимата джунгла наоколо, която пречи за привличането на инвеститори.

Населението на Гвиана е само около 795 хиляди души. Съществуващата икономика е достатъчна, за да поддържа хората трудово заети и нахранени. Гвианците живеят скромно, но не гладуват както в африканските страни на същото ниво на развитие.

Снимка 411558

Източник: iStock

И се случи чудо - в Гвиана беше открит петрол

За миг скромната южноамериканска държава се превърна в истински петролен барон. Залежи за повече от 10 милиарда барела! Има толкова много черно злато, че само за няколко години Гвиана можеше да се превърне в страната с най-голямо количество произведен петрол в света на глава от населението. По-голямо от Кувейт.

Тук си струва да се отбележи, че американците са се занимавали с геоложките проучвания в Гвиана. Ако СССР беше оцелял и не се беше разпаднал на отделни държави, може би руснаците щяха да открият големите петролни находища и правото да ги разработват.

Но американската компания ExxonMobil намери петрол. Тя търси и добива суровината също така в Аржентина и Бразилия. Първото находище в Гвиана беше открито през 2015 г., а още през 2020 г. първите варели от там излязоха на световния пазар. Делът на ExxonMobil в разработването на петрол в блока Stabroek е 45%. 30% са на също американската Hess, а останалите 25% са на китайската офшорна петролна компания China National Offshore Oil Corporation.

През първата година на активна търговия с петрол брутният вътрешен продукт (БВП) на Гвиана е нараснал с 48,7%. През втората - с още 20,1%. През третата година са добавени нови терени, като икономическият растеж е още по-голям - 64,4% за 2022 година. Няма друга държава в света с толкова силен ръст на БВП.

Снимка 646212

Източник: EPA/БГНЕС

Какво ще стане сега с Гвиана?

Още в края на 19-ти век след откриването на диаманти и злато в Гвиана Венецуела предявява териториални претенции към земите западно от река Есекибо. Те имат площ около 160 000 km2, което е около три четвърти от цялата площ на Гвиана. Тези териториални претенции са били повтаряни от всички президенти на Венецуела, включително Уго Чавес и Николас Мадуро.

В допълнение Суринам има претенции към част от Югоизточна Гвиана поради откриването на нефт в района.

Какво ще стане сега с Гвиана: Въпросът все още е без отговор. Но вече има сериозни заплахи и рискове: Венецуела изведнъж си спомни, че приблизително три четвърти от площта на Гвиана, включително богатия на петрол шелф, всъщност принадлежи не на гвианци, а на венецуелци. 159,5 от 215 хиляди квадратни километра.

Гвиана е заплашена от референдум във Венецуела целящ да отнеме две трети от територията и

Как Мадуро иска да сложи ръка върху най-бързоразвиващата се икономика в света

Икономиката на държавата нараства с огромни темпове след открития през 2015 година петрол.

Във Венецуела неотдавна е проведе референдум, в който 95% от гласувалите бяха за връщането на спорните земи (и води) в "родното им пристанище".

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обявиа територията Есекибо, оспорвана с Гвиана, за "зона на интегрална отбрана" и предлага там да бъдат създадени подразделения на агенциите, издаващи лицензи за добив на газ, нефт и минерали. Регионът вече ще бъде 24-ият венецуелски щат Гвиана-Есекибо.

Засега двете страни да спазват споразумението за деескалация на напрежението, подписано от Гвиана и Венецуела преди две седмици. Тогава техните лидери декларираха, че ще разрешат граничния спор чрез дипломация.

Все още не е ясно дали въпросът ще бъде решен със сила или Венецуела просто ще поиска дял от приходите от петрол. Но Гвиана няма достатъчно собствени човешки и военни ресурси, за да се защити. Можем само да се надяват на ООН и САЩ, които обаче затънали в други чужди конфликти.