В неделя венецуелците гласуваха да претендират за суверенитет върху голяма част от богатата на петрол съседка Гвиана, отбелязвайки най-новата ескалация в дългогодишен териториален спор между страните.

Гласоподавателите бяха попитани дали подкрепят създаването на нов щат в оспорвания район, известен като Есекибо. Националният избирателен съвет на Венецуела е преброил повече от 10,5 милиона гласа, съобщават местните медии в страната. Броят на гласоподавателите обаче не беше уточнен, а Асошиейтед прес съобщи , че малко гласоподаватели могат да бъдат видени в избирателните секции през целия период на гласуване.

Бум в богатството от петрол направи Гвиана най-бързо растящата икономика в света

Бум в богатството от петрол направи Гвиана най-бързо растящата икономика в света

Страната може да стане най-големият производител на суров петрол на глава от населението в света

Регионът Есекибо с площ от близо 160 хиляди квадратни километра съставлява две трети от бившата британска провинция Гвиана и притежава огромни запаси от петрол край бреговете си.

Търканията между двете страни се разгоряха от 2015 г. след операциите по проучване на нефт от компании като ExxonMobil. Венецуела смята, че Гвиана няма право да дава петролни концесии в морските зони в спорните територия.

Спорът за Есекибо е на повече от век. През 1899 г. международен арбитражен съд присъжда територията на Великобритания, когато Гвиана все още беше под нейно колониално управление. Оттогава Венецуела активно оспорва това. През ноември Мадуро обвини Гвиана, САЩ и петролните компании, че са ограбили територията на Венецуела чрез "законен колониализъм".

Най-бързо развиващата се икономика в света Гвиана може да отчете ръст от над 100% до 5 години

Най-бързо развиващата се икономика в света може да отчете ръст от над 100% до 5 години

Странaта отбеляза ръст на БВП от 62,3% през 2022 г., най-високият в света

Гвиана твърди, че споразумението е законно и обвързващо и през 2018 г. поиска Международният съд да го постанови като такова.

Други въпроси в референдума включваха дали да се даде гражданство на настоящи и бъдещи жители на региона, както и дали трябва да има отхвърляне на юрисдикцията на МС над териториалния спор между двете страни. Остава неясно как правителството на Мадуро ще наложи резултатите.

"Искам да уверя жителите на Гвиана, че няма от какво да се страхуват през следващите няколко часа, дни, месеци напред", каза президентът на Гвиана Ирфаан Али в телевизионно изявление, излъчено по местни медии .

"Разбира се, нашата бдителност ще бъде повишена, но ние работим денонощно, за да гарантираме, че границите ни остават непокътнати и хората в нашата страна остават в безопасност", добави той.

В петък Международният съд нареди на Венецуела да се въздържа от предприемането на каквито и да било действия, които биха променили контрола на Гвиана над Есекибо.

Макао, Гвиана, Палау: Кои ще са най-бързо растящите икономики през 2024

Макао, Гвиана, Палау: Кои ще са най-бързо растящите икономики през 2024

Много от страните се намират в Азия и Субсахарска Африка

След откриването на петрол в бреговете край Гвиана, тя е определяна като "най-бързоразвиващата се икономика в света". Икономиката на държавата с население от едва 800 хиляди жители се очаква да нарасне с 38% през 2023 година според МВФ.

Находището Stabroek Block в Гвиана е с площ от 6,6 милиона акра край атлантическото крайбрежие на страната и се оценява, че съдържа 11 милиарда барела петрол, според Exxon Mobil.

BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, предвижда производството на петрол в Гвиана да скочи от около 390 000 барела на ден тази година до над милион барела на ден до 2027 г., тъй като нови петролни полета в Stabroek Block се откриват от консорциум, ръководен от Exxon Mobil.