Най-бързо развиващата се икономика в света може да нарасне с над 100% до 2028 г. Това се дължи най-вече на големите потоци от печалби от сектора й за производство на петрол и износ.

Гвиана е държава в Южна Америка с население от около 800 000 души. Наскоро, от направени прогнози стана ясно, че се очаква да нарасне с 38% до края на годината - "изключително бърз" темп, според последните прогнози за БВП на Международния валутен фонд.

Но не само МВФ мисли оптимистично за икономиката на тази иначе малка по население страна. Според изследователско звено на Fitch Solutions - BMI "Гвиана ще отчете експлозивен растеж тази година". Това заявява Андрю Трахан, ръководител на латиноамериканското подразделение. Според експерта реалният БВП на Гвиана ще нарасне с около 115% през следващите пет години, цитиран от CNBC.

Прогнози на BMI сочат, че производството на петрол в Гвиана може да се увеличи до над милион барела на ден до 2027 г. - от 390 000 барела на ден тази година. Ще има нови офшорни полета в страната, които ще бъдат открити от консорциум под ръководството на ExxonMobil. Stabroek Block в Гвиана е офшорен петролен резервоар край атлантическото крайбрежие на страната и според оценки се смята, че съдържа 11 милиарда барела петрол, според ExxonMobil.

Бум в богатството от петрол направи Гвиана най-бързо растящата икономика в света

Бум в богатството от петрол направи Гвиана най-бързо растящата икономика в света

Страната може да стане най-големият производител на суров петрол на глава от населението в света

Растежът на икономиката отчита ръст още от миналата година. Гвиана отбеляза ръст на БВП от 62,3% през 2022 г., най-високият в света според МВФ.

Освен нарастващото производство на петрол, растежът в други сектори на Гвиана също получиха тласък от инвестиции - в транспорт, жилища и набиране на човешки капитал. Секторите на селското стопанство, минното дело и кариерите на Гвиана също разцъфтяват.

Някои рискове

Гвиана се разрасна бързо и от една от най-бедните карибски страни се превръща в икономика, "показваща изключителен растеж", коментира Валери Марсел от мозъчния тръст Chatham House пред CNBC.

Растежът може да ще продължи, но това ще зависи и от политическата стабилност на страната и високите цени на петрола. "Цените на петрола ще бъдат доста нестабилни и в крайна сметка ще останат ниски - затова е изключително важно за Гвиана да диверсифицира икономиката си", смята Марсел.

Гвиана се изправя и пред рискове от в корупция и т.нар. "холандска болест"- икономически термин, който се отнася до негативните последици, които идват от бързото развитие в резултат на новооткрити ресурси - това парадоксално вреди на по-широката икономика.