Съвсем скоро в южнокорейската столица ще грейне изцяло нова пешеходна зона. За целта в Сеул ще бъде вдъхнат втори живот на изоставен надлез с дължина близо 940 метра.

Паркът ще бъде на разположение за местни жители и гости на града през пролетта на следващата година, коментира директорът на Градското бюро за планиране в Сеул Ким Куон Ги във видео, представено по време на тазгодишната конференция "Устойчиви образование и бизнес общности", която се проведе днес в София.

Преди по корейския път са преминавали над 50 хиляди коли на ден, а превръщането му в пешеходна зона ще спести много време в ходене към Централната ж.п. гара на града.

Предвижващите се пеша от запад на изток към мястото в момента трябва да преминат през 6 пешеходни пътеки и да чакат на 4 светофара, което им отнема повече от 30 минути вървене до гарата, допълни Ким Куон Ги.

След като старият надлез се превърне в пешеходна зона, разстоянието ще се изминава за три пъти по-кратко време.

В началото на 2014 година в Сеул било взето решението пътят около възловия район да се преустрои. В момента строежът на зоната е готов наполовина, като плановете са през април догодина пешеходната зона да бъде напълно готова, каза още директорът на местното градско бюро за планиране.