Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди увеличение от 300 процента на минималната заплата в страната и обеща да повиши производството на петрол с 5 милиона барела дневно до 2025 г., предава Bloomberg.

Увеличението на заплатата влиза в сила още тази седмица. През 2018 г. нейният размер бе увеличен 6 пъти. И въпреки това, при размер от 18 000 боливара, тя е достатъчна за закупуването на едва един килограм шунка и се равнява на около $7 на черния пазар. Годишната инфлация, според Bloomberg, е около 240 000 процента.

По време на обръщението си, Мадуро заяви, че инвестиции от държави като Китай, Русия, Турция и Катар могат да помогнат за възстановяването на местната индустрия.

Русия обеща $6 милиарда инвестиции във Венецуела

Русия обеща $6 милиарда инвестиции във Венецуела

В добива на петрол и злато

От встъпването си в длъжност през 2013 г. Мадуро неколкократно се проваля в опитите си за пълна промяна на икономиката на страната. Нежелаейки да въведе строги реформи - като значителното намаляване на субсидиите за гориво за всички - администрацията общо взето се обляга на политики, които по-скоро замитат проблемите.

Към момента производството на петрол в богатата на този ресурс страна е едва около един милиона барела дневно, най-ниското ниво от 7 десетилетия насам.

Експортът на петрол от Венецуела падна до 28-годишно дъно

Експортът на петрол от Венецуела падна до 28-годишно дъно

Най-важният отрасъл на страната от години се върти в "омагьосан кръг"