Ръстът на потребителските цени във Венецуела до края на тази година ще достигне  480%, а през следващата ще надхвърли 1640 процента, прогнозира Международния валутен фонд.

Венецуела преживява тежка икономическа криза. Страната попадна в силна зависимост от внос на хранителни продукти, лекарства и други елементарни потребителски стоки. Падането на петролните цени, доведе до недостиг на храни и стоки от първа необходимост. В страната се закриват малки търговски обекти, а при появата на дефицитни стоки в магазините се оформят гигантски опашки, има чести случаи на мародерство.

Кризата във Венецуела става все по-страшна - въоръжена охрана пази хранителните магазини

Кризата във Венецуела става все по-страшна - въоръжена охрана пази хранителните магазини

87% от хората нямат достатъчно пари, за да си купят ядене

През миналата седмица армията взе под контрол предприятията от хранителната промишленост и пристанищата, за да осигури снабдяването на населението с продоволствени стоки и медикаменти.

Политическата опозиция обвинява президента Никола Мадуро и неговия предшественик Уго Чавес, че водената от тях политика е довела до икономическата криза, която се е изострила от ниските цени на петрола, който е основна експортна  тока, пълнейки бюджета  на страната.

От своя страна Мадуро обвинява бизнес елита и външни сили в икономически бойкот за постигане на политически цели.

Много икономисти очакват в най-скоро време Венецуела да се обърне към МВФ за финансова помощ, доколкото ситуацията в страната продължава да се влошава пише The Wall Street Journal, цитиран от Интерфакс.

Но представители на Фонда твърдят, че управляващите във Венецуела не се опитват да възстановят отношенията с МВФ, прекъснати преди почти десет години от предишния президент Уго Чавес.

„Промяна  в отношенията между Фонда и Венецуела няма”, заяви официалният представител на МВФ Гери Райс.  По думите му, въпреки че Фондът призовава Каракас към възстановяване на отношенията „венецуелските  власти не контактуват с нас”.