Норвегия планира да поръча 5 военни самолета от Boeing за сумата от 1.15 милиарда долара. Летателните апарати са от модела P-8A Poseidon, които се използват като морски патрулни самолети.

Чрез придобивката страната ще цели да запази своя капацитет при наблюдение и да отговори на бъдещите предизвикателства пред сигурността, заявиха от Министерството на отбраната, цитирани от Reuters.

Следвайки постигнато споразумение в парламента на Норвегия да се повишат дългосрочните военни разходи, закупуването на летателните апарати за сумата от 9.83 милиарда норвежки крони или 1.15 милиарда долара вероятно ще срещне незначителна политическа опозиция.

Морската граница на държавата в съседство с Русия се превърна в подновен фокус за военни стратези от страната след ситуацията около присъединяването на Крим към Русия, но в изявлението на министерството не се споменава нищо за страната.

Съседните Швеция и Финландия също са изразили загриженост от навлизане на руски подводници и други военни кораби.

"Внасянето на летателни апарати Poseidon е от решаващо значение за Норвегия при запазването на водещите позиции и експертиза в областта на стратегическите условия в северните райони", допълниха от ведомството.

Патрулните самолети ще заменят сегашната флотилия от шест самолета P-3 Orion и три летателни апарата DA-20 Jet Falcon, като се очаква да бъдат доставени през 2021 и 2022 година.