Правителството на Китай няма да допусне възникването на масова безработица при съкращаването на излишни производствени мощности в металургията и въгледобива. Това заяви на пресконференция премиерът на страната Ли Къцян.

„Ние вече започнахме да се борим с излишните мощности в стоманодобивната и въгледобивната промишленост. Но в същото време сме длъжни да гарантираме, че това няма да доведе до масови съкращения”, каза Ли Къцян, цитиран от ТАСС.

Доколкото тези проблеми не могат да бъдат решени на мига, централните и местните власти са подготвили ресурси и мерки за оказване на необходимата помощ. Централното правителство вече създаде фонд с размер 100 млрд юана (около 15,34 млрд. д.) специално за решаването на тези проблеми, разясни главата на китайското правителство. 

Китай уволнява 6 млн. работници от държавни „предприятия зомби”

Китай уволнява 6 млн. работници от държавни „предприятия зомби”

Съкращават се излишни и неефективни дейности

По оценка на експерти, при на излишните мощности само във въгледобива на Китай ще се наложи да се уволнят или пренасочат на друга работа около 1,8 млн. души.

Китай съкращава 1,8 милиона миньори и металурзи

Китай съкращава 1,8 милиона миньори и металурзи

Страната свива излишните производствени мощности

Анализатори на голямата инвестиционна компания China International Capital Corporation заявиха по-рано, че поради тези причини в промишления сектор през близките години 3 млн. човека могат да загубят работата си.