Администрацията на САЩ под управлението на Байдън обяви нови санкции срещу Русия заради предполагаемото отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални от Кремъл, предаде CNN, позовавайки се на свои източници в Белия дом. Мярката се случи в координация с Европейския съюз.

Целта е новото управление на САЩ да изпрати "силно послание" към Русия, Китай и другите държави, нарушаващи човешките права. Представители на Белия дом разкриха, че САЩ налагат санкции на "седем висши членове на руското правителство", като по-късно днес ще бъдат разкрити подробности.

Те също обявиха, че САЩ ще ограничат износа за Русия, след като Байдън се закани да действа по-твърдо към Москва. "Изпращаме ясен сигнал на Русия, че има последици при използване на химически оръжия", каза друг представител.

Руските медии съобщават, че САЩ са наложили санкции и на 14 организации, свързани с производство на биологични и химически оръжия.

По-рано днес бе потвърдено, че ЕС е наложил санкции на главния прокурор на Русия Игор Краснов, началника на Следствения комитет Александър Бастрикин, шефа на Федералната служба за изпълнение на наказанията (затворите) Александър Калашников и командира на "Росгвардия" Виктор Золотов.

В администрацията до днес включително са се обсъждали "всички опции", като санкциите най-вероятно са въведени през някои от следните канали:

  • Законът "Магнитски"

При този вариант САЩ може да наложи индивидуални санкции на хората, пряко отговорни за задържането на Навални;

  • Законът за контрол и елиминиране на химическите и биологичните оръжия от 1991 г. и Изпълнителна заповед 13382

Администрацията на Байдън може да замрази активи на институции и индивиди "разпространяващи оръжия за масово оръжие и техните поддръжници". Тук идеята е, че Русия е използвала химическото оръжие "Новичок" и това може да се използва като основа за санкцията.

  • Нова изпълнителна заповед на президента на САЩ

От CNN допускат, че тук Белият дом може да се позове на "множеството атаки срещу американската демокрация и американския персонал", включително хакването на SolarWinds и поръчването на убийствата на американски войници в Афганистан.

"През миналия месец в градовете в цяла Русия се случиха големи и добре организирани демонстрации в подкрепа на затворения критик на Кремъл, който понастоящем излежава присъда от две години и половина за нарушаване на предишната си пробация", припомнят от Zero Hedge.