Xiaomi и американското правителство са постигнали споразумение китайската компания да бъде извадена от черния списък, който можеше да ограничи американските инвестиции в нея, пише Bloomberg.

Китайският технологичен гигант заведе дело срещу правителството по-рано тази година. Xiaomi бе включена в черния списък от Министерството на отбраната по време на мандата на Тръмп. Ведомството определи компанията като "комунистическата китайска военна компания", което щеше да доведе до делистването ѝ от американските борси и премахването ѝ от световните индекси.

Новината повиши акциите ѝ с 6,7%.

Xiaomi, която произвежда телефони, роботизирани прахосмукачки, електрически велосипеди и носими устройства, неочаквано попадна под ударите на администрацията на Тръмп. Съоснована преди повече от десетилетие от милиардера Лий Джун и привлякла ранни инвестиции от Qualcomm, компанията твърди, че не е притежавана или контролирана от китайските военни.

Споразумението идва, след като през март съдът застана на страната на Xiaomi и временно премахна забраната.

Победата е рядка сред китайските технологични гиганти, които попаднаха в мерника на Вашингтон, насред търговския спор между двете големи икономики. Сред останалите са ByteDance и Tencent. Huawei пострада най-тежко, след като бе забранено тя да купува американски технологии, а участието ѝ в изграждането на 5G мрежите по света стана нежелано.

Пекин плаши Швеция заради Huawei

Пекин плаши Швеция заради Huawei

Китай иска страната да позволи на компанията да участва в 5G