Кристиян Зевинг, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank, призова за единна банкова регулация в рамките на Европейския съюз. По думите му, различните правила в държавите-членки блокират трансграничните сливания на континента.

"Европа не се нужда от колкото се може повече банки, а от силни банки", заяви той по време на банкова конференция във Франкфурт, организирана от германски финансов всекидневник Handelsblatt.

Deutsche Bank от години е обект на спекулации що се отнася до потенциални сливания, а сделка с втората най-голяма банка в Германия - Commerzbank - е коментирана с въпроса "кога", а не с "дали".

Deutsche Bank обмисля сливане с конкурентната Commerzbank

Най-голямата германска банка обмисля сливане с голям конкурент

Има ли шансове сделката?

Зевинг посочва още, че във времена на трансатлантически напрежения, Европа не трябва да разчита на няколко неевропейски банки, припомняйки финансовата криза, когато чуждестранните институции намалиха по-рязко раздаването на кредити, отколкото местните.

Той предупреди, че в момента централните банкери са в по-лоша позиция да се справят с нова финансова криза, отколкото през 2008 година.

Водят ли ни правителства и централни банки към нова дългова криза?

Водят ли ни правителства и централни банки към нова дългова криза?

Време е да спрем да генерираме растеж чрез натрупването на огромни задължения