Свързани компании с трудно проследима собственост изкупуват големи масиви земеделска земя в западните американски щати заради правото за използване на течащите в парцелите води. Това се случва в някои от най-застрашените от суша части на САЩ, пише в свой материал CNN.

Телевизията посочва конкретен случай - малкото градче Сибола в пустинята Сонора, край което се отглежда памук и има убежище за диви животни само с помощта на река Колорадо. Това обаче може да се промени, след като инвестиционната компания Greenstone Management Partners, която няма никакви връзки с региона, изкупува над 200 хектара земеделска земя.

Как сушата в САЩ затрудни търговското корабоплаване по Мисисипи, "заплашва" с криза

Как сушата в САЩ затрудни търговското корабоплаване по големите реки и "заплашва" икономиката

Това може да доведе до поскъпване на храните

Според законодателството всеки собственик може да отклонява, събира и продава водата, която минава през имота му. Това е особено чувствителна тема заради т.нар мегасуша, която значително е намалила обема на речния отток на Колорадо през последните десетилетия.

"Тези компании не купуват земя, за да извършват земеделска дейност и да бъдат част от общността, а само заради правото да използват водата", коментира пред CNN представител на местните хора.

Суша за едни, трилиони долари - за други

Като илюстрация на това, през миналата година вода за 27 млн. долара, добита от имотите на Greenstone, беше продадена на отдалечено на стотици километри предградие на Финикс. Самото осъществяване на сделката в момента е блокирано от съдебно дело, но според властите (и инвестиционната компания) няма нищо нередно и не съществува риск за живеещите около реката.

Богатство и оръжие на 21 век: Който владее водата, владее целия свят

Богатство и оръжие на 21 век: Който владее водата, владее целия свят

Климатичните промени и растящото население водят до остра конкуренция за все по-оскъдните водни ресурси

Подобни случаи има и в ред други западни щати. Компанията от Ню Йорк Water Asset Management изкупува земя в Аризона, Калифорния, Колорадо, Невада, Ню Мексико и Тексас. В някои случаи - чрез свързани фирми.

Нейният президент Мат Дизеро нарича водата в САЩ "пазарна възможност за трилиони долари", защото "ограниченото количество чиста вода е ресурсът, който ще дефинира нашия век - също както изобилният, евтин и мръсен петрол дефинира миналия век". Официално той "инвестира в компании и активи, които гарантират наличността и качеството на водата". В отговор на запитване на CNN, от Water Asset Management подчертаха, че полагат усилия за запазване и икономия на водата.

И водата вече ще може да се търгува на борсата

И водата вече ще може да се търгува на борсата

Фючърсите ще отразяват трансакциите на пазара в щата Калифорния

Не така мисли представителят на щата Колорадо Анди Мълър, който пряко се сблъсква с действията на инвестиционните компании: "Опитват се да изсмучат кръвта на тези региони заради собствените си финансови ползи".

"Един ден ще продадат водата и това означава, че земята ще стане негодна за земеделие. Ще я продадат тогава, когато цената е най-висока, тоест когато имаме най-малко останала вода", коментира и бившият сенатор Кери Донован, която сега управлява семейно стопанство в региона.

Междувременно, федералното правителство задели 125 млн. долара за застрашените от сушата земеделци и животновъди в района на реката. Опасенията обаче са, че фирмите от Уолстрийт може да опитат да се възползват и от държавната помощ.