Началото на годината беше исторически момент за Хърватия, тъй като нацията стана част от еврозоната и прие еврото като своя национална валута. На този фон стана ясно, че златото остава основен актив за централните банки.

Миналия месец Кришан Гопаул, пазарен анализатор за Европа, Близкия изток и Азия в Световния златен съвет, съобщи, че Хърватия е купила близо 2 тона злато през декември. Това беше първата покупка на злато от Централната банка от 2001 г., отбелязва Kitco.

Според хърватската обществена информационна агенция HRT покупките на злато са свързани с влизането на нацията в еврозоната. Хърватия трябваше да прехвърли част от чуждестранните си резерви към Европейската централна банка (ЕЦБ).

В интервю за HRT управителят на Хърватската национална банка Борис Вуйчич, че институцията е прехвърлилила 639,9 милиона евро на ЕЦБ в началото на януари.

Месец в еврозоната: Ето какви са истинските цени на храните в магазините в Хърватия

Месец в еврозоната: Ето какви са истинските цени на храните в магазините в Хърватия

Годишната инфлация на Хърватия през първия месец в еврозоната възлиза на 12.7 на сто

Закупеното злато, приблизително 56 256 унции и на стойност над 101 милиона долара, представлява 15% от плащането към ЕЦБ. Останалите 85% от плащането са в щатски долари, оценени на 580,1 милиона долара. Централната банка заяви, че е купила златото на свободния пазар за малко над 1800 долара за унция.

Според HRT златните резерви на Хърватия са били обект на разгорещен дебат през годините. През 2015 г. беше разкрито, че златото на нацията е било продадено през 2001 г. за около 272 долара за унция. Хърватия имаше 13,2 тона злато, след като се отдели от Югославия в началото на 90-те години.

Хърватия се присъедини към Европейския съюз през 2013 г. и отне близо десет години, за да стане член на еврозоната. Държавите трябва да отговарят на конкретни икономически критерии, за да станат членове на еврозоната, включително стабилни публични финанси, устойчива ценова стабилност и стабилна валута.

Хърватия в конфликт с търговците: Цените след въвеждането на еврото "пощуряха"

Хърватия в конфликт с търговците: Цените след въвеждането на еврото "пощуряха"

Около 40% от фирмите неоснователно са вдигнали цените след 1 януари

Въпреки че Хърватия купи злато за първи път от повече от 20 години, тя със сигурност не беше единствената. Миналия месец Световният съвет по златото отбеляза, че централните банки са закупили 417 тона злато през четвъртото тримесечие на миналата година.

Централните банки са закупили 1136 тона злато миналата година, най-много от 1967 г. насам и второто най-голямо количество от 1955 г.