Китайският гигант за електронна търговия Alibaba и Perennial Holdings спечелиха одобрението на правителството за изграждането на най-високия небостъргач в Сингапур, където се помещава един от най-горещите офис пазари в Азиатско- тихоокеанския регион.

Одобреното предложение на консорциума е за изграждане на 63-етажна търговска, хотелска и жилищна сграда със смесено предназначение на мястото на 8 Shenton Way, близо до централния бизнес район Raffles Place. Имотът, който първоначално е построен през 1986 г. като Treasury Building, някога е бил централата на държавната инвестиционна фирма Temasek Holdings, предава Forbes.

С височина от 305 метра, новата сграда ще бъде най-високата сграда в Сингапур, когато бъде завършена до 2028 г., надминавайки сегашната най-висока- 284-метровата Guoco, която в момента е най-високата завършена сграда в града.

Новата сграда ще има обща разгъната площ от 148 450 квадратни метра, като търговските площи ще заемат 87 966 квадратни метра, а жилищните апартаменти ще се състоят от 49 420 квадратни метра, а останалата част ще бъде разпределена за хотелския компонент и други удобства, според URA.

Преустройството на 8 Shenton Way идва на фона на силно търсене на търговски имоти в Сингапур, който е сред най-горещите офис пазари в региона.

Инвестициите в търговски имоти в града са се увеличили с 81% през първото полугодие до 9,3 милиарда долара в сравнение с предходната година, според консултантската компания за имоти JLL.