Цените на жилищата и наемите в Централна и Източна Европа продължават да растат. Хърватия, Словакия, Полша и Естония отбелязват най-голям ръст на цените на жилищата през последните месеци. Най-незначително е увеличението в Румъния и Унгария, пише Emerging Europe.

Като цяло през последните пет години, жилищата и апартаментите, отдавани под наем са поскъпнали навсякъде в региона.

"През 2010 бяхме свидетели на бум на пазара на недвижими имоти в целия регион. През миналата година имотите станаха един от основните канали за инвестиция, не само сред местните жители, но и от страна на Русия и Китай", смята Агнес Гаги от университета в Гьотеборг.

Проблем за купувачите в региона е, че цените на недвижимите имоти са надминали покупателната способност. Цените на имотите вече се покачват много по-бързо от заплатите.

Скорошно проучване на консултантската компания Deloitte показва колко средни годишни заплати са нужни за закупуване на жилище от 70 квадратни метра. Сърбия оглавява класацията с 15.2, Чехия е вторият най-недостъпен пазар с 12.2 средно годишни заплати.

Инвестиционният пазар на жилища под наем в Централна и Източна Европа набира скорост

Инвестиционният пазар на жилища под наем в Централна и Източна Европа набира скорост

Интересът на инвеститорите е насочен предимно към Чехия и Полша

По думите на експерти до тази ситуация се стига заради наследството от постсоциалистическата епоха. Приватизацията на държавни жилища, липса на социални жилища и слабо регулиран пазар на наеми са в основата на ниска степен на достъпност на имотите в региона.

В Унгария например, проблемът е доста сериозен. Броят на жителите на страната, които имат проблем с достъпността на жилищата не е за пренебрегване. Според анализ на официални данни делът на семействата, изправени пред затруднения е между 25-35%.

Но според експерти някои мерки могат да охладят търсенето с инвестиционна цел. Най-популярна е разбира се повишаване на данъците върху недвижимите имоти лихвите за инвестиционни имоти, не са популярни и са неприемливи за политиците.