Един от най-елитните европейски правоприлагащи органи - британската Национална криминална агенция използва напълно нов инструмент, за да разследва как високопоставен заподозрян е придобил 2 недвижими имота на обща стойност 22 милиона паунда (30 млн. долара).

За двата имота - единият в Лондон, другият в Югоизточна Англия - е издадена т.нар. съдебна заповед за необяснимо богатство, което означава, че собствениците им трябва да обяснят пред властите как са ги получили.

При получаването на подобна заповед, която важи за активи на стойност над 50 000 паунда, собственикът е задължен да докаже произхода на средствата, с които е придобил съответния актив. Това значително улеснява работата на полицията и намалява риска от пране на пари чез незаконно придобиване на имущество.

"Съдебните заповеди за необяснимо богатство имат потенциал да намалят значително привлекателността на Великобритания като дестинация за незаконни доходи. Те дават възможност на Великобритания да насочи към по-ефективно разрешаване на проблема с прането на пари чрез първокласни недвижими имоти в Лондон и другаде", посочва Доналд Туун, директор на агенцията, отговарящ за икономическата престъпност.

Основната дейност на агенцията, която е призвана да брани националната сигурност и бе наречена от медиите "британското ФБР", е съсредоточена върху борбата с организираната престъпност, икономическите престъпления и киберпрестъпността.

Тя има правомощия да наблюдава сигурността над границите на Обединеното кралство, както и да се бори с престъпленията, извършени срещу деца.

Заповедите на криминалната агенция са първите по рода си, но тя отказва да разкрие самоличността на заподозрения. Докато случаят се разследва, къщите не могат да бъдат продавани или прехвърляни.