Кметът на Киев Виталий Кличко декларира имение, намиращо се в германския град Хамбург (вторият по големина в страната), на стойност над 227,6 милиона гривни (почти 6 милиона долара).Това съобщи украинското издание "Страна", позовавайки се на декларацията на кмета на украинската столица.

Снимка 623404

Източник: EPA/БГНЕС

По данни на изданието, на 20 декември 2023 г. Кличко е получил имението в качеството на плащане на дълг от регистрираната в САЩ компания Maximum I LLC, която е принадлежала на брат му Владимир, но през май същата година е станала собственост на кмета на Киев. Площта на имението е 750 кв. метра.

"Страна" информира още, че Кличко и преди е придобивал имение в Хамбург, но това е било преди да започне кариерата си като кмет на Киев. Германски медии съобщиха, че въпросният имот се намира в района на парк Отмаршен.

Световните компании, които Украйна нарече "спонсори на войната"

Световните компании, които Украйна нарече "спонсори на войната"

Към тях украинска агенция за предотвратяване на корупцията добави Mars и PepsiCo

Електронното деклариране на имоти беше въведено в Украйна още през 2016 г., но през 2020 г. Конституционният съд на страната премахна наказателната отговорност за незаконно деклариране, и впоследствие електронният регистър с декларациите беше затворен, в изпълнение на съдебни решения.

Това предизвика критики от Европейския съюз, като оттам беше заявено, че очакват от Украйна антикорупционни реформи, включително връщане на електронните декларации за държавни служители и депутати.

Така през септември 2023 г. Върховната рада прие закон за възобновяване на електронните декларации, съдържащ клауза за незабавно "отваряне" на декларациите на държавни служители. На 10 октомври президентът Владимир Зеленски подписа този закон.