"Евро Дом Дизайн" проектира и изгражда къщи с метална конструкция от 2017 г. Разговаряме с основателя на компанията Огнян Огнянов, който има 15 години опит в строителния сектор, за този метод на изграждане, който все още не е толкова популярен в България. Немската технология обещава по-бърз строеж, по-ниска цена и по-ниски разходи за отопление и охлаждане.

- Г-н Огнянов, компанията Ви се занимава с изграждането на жилищни сгради с метални конструкции. Кога започнахте дейност и защо се насочихте към тази технология?

- Ние сме сравнително млада компания, основана през 2017 година. Приблизително две години сме вече на пазара. Винаги сме били в строителния бранш, но тогава сме изграждали монолитно строителство.

Предлагаме това строителство, защото е алтернатива на монолитното от гледна точка на това, че става по-бързо, по-евтино и не изисква голяма техника и ресурс от голям екип хора. Една къща от 100 кв. м се изгражда с екип от 6 до 8 души.

Видяхме тази технология извън страната - в държави от Европейския съюз, които предлагат този продукт. Този тип къщи е разпространен най-вече във Франция. В определени райони на страната, не в цялата, със закон еднофамилните и двуфамилните къщи вече се изграждат по тази система. Затова гледаме да пренесем този вид строителство и в България. То се води изцяло сухо строителство - няма мокър процес, освен фундамента, който изграждаме.

Най-големите предимства на този тип строителство са бързината, енергийната ефективност от гледна точка на добра топлоизолация и по-бюджетната цена, достъпна за всеки един човек.

- Кое помага за по-добрата енергийна ефективност?

- Всички материали по външните стени осигуряват топлоизолация - стиропор, магнезиева плоскост, каменна вата и два пласта гипсокартон. Когато ги подредим, се получава 25 см топлоизолирана стена.

Магнезиевата плоскост е много интересен продукт, особено за нашия пазар, където повечето строители все още не я ползват. Те работят с OSB - пресована плоскост от стърготини. Това не е добре, защото гният и правят конденз. Магнезиевата плоскост е лека, не гори, не гние и осигурява топлоизолация. Може да се ползва и по външни стени, защото има добър естетически вид.

В бюджетната ни цена влиза петкамерна дограма с К-стъкло (стъкло с невидим тънък слой метален окис, който отразява и запазва вече създадената топлина в помещението - бел. а.). В момента коефициентът на топлоизолация е 22 процента. Самата къща може да се затопля или охлажда с много малко енергия.

Снимка 456625

Източник: Евро Дом Дизайн

- В България къщите с метални конструкции не са популярни. Защо? Можем ли да споменем държави, в които те са широко разпространени?

- В цяла Европа се строят такъв тип къщи. Вече казах за Франция, в Германия също са много популярни. Знаем, че в скандинавските държави се строят дървени къщи - от дървена конструкция. В България също можем да предложим такава, но няма толкова качествен дървен материал. Има възможност да се докара от трета страна, като Беларус, но тогава не можем да влезем в тази бюджетна цена, защото е скъпо. Ако има клиент, който иска дървена, все пак това е възможно.

Металната конструкция е интересна от гледна точка на това, че е много издръжлива. Давам пример с Айфеловата кула - тя не мърда, при положение, че е открита. А ние, преди да затворим стените, обработваме металната конструкция със специален грунд три в едно. Това ни позволява да дадем 100 години гаранция на металната конструкция.

Важното е, че да отбележим още, че при случай на земетресение, магнезиевата плоскост е гъвкава и обира голяма част от вибрациите. Това е изчислено предварително и сме намерили най-добрата форма на изграждане.

Този тип строителство тепърва навлиза в България. Голямата част от настоящите ни проекти са за между 30- и 45-годишни - младо поколение, което чете, знае и е запознато и има голям интерес. Тук по-бързо се случват нещата и е по-евтино от монолитното строителство.

- Еднотипни ли са къщите и има ли възможност за промяна в проекта?

- В нашия сайт имаме 4 или 5 идейни проекта. Не е казано, че това трябва да е. Когато се сключи договор с клиент, той сяда с нашия архитект и започва да работи по идейния проект и изцяло се съобразяваме с неговите желания.

Трябва да отбележим, че нашите къщи не са сглобяеми, не работим с готови панели или готови къщи, нито тип контейнери. След като се направи проекта за една 100 кв. м къща, стига имотът да е в регулация с ток и вода, и се положи фундаментът, за 60 работни дни къщата е готова за издаване. Теренът не ни интересува къде е, защото не ползваме тежка техника, нямаме бетоновози, дълбоки изкопи и т.н.

До края на годината имаме промоция от 650 лева за кв. м. За 2020 г. тя ще е 699 лева на кв. м завършена "до ключ". В нея не влиза фундамента, но влиза проектирането и изграждането. Повишението се прави, тъй като от догодина има увеличение на минималната заплата, на строителните материали и т.н. Но разликата не е голяма. При над 100 кв. м подаряваме камина, но не с водна риза, а с въздуховоди през стените. Подовете се издават на ламинат, стените са шпакловани и боядисани с бял латекс.

Този тип строителство тепърва навлиза в България, казва Огнян Огнянов

Този тип строителство тепърва навлиза в България, казва Огнян Огнянов

- Колко проекта вече са готови и колко заявки имате?

- За следващата година вече сме почти пълни за изпълнение. Гледаме да не се затрупваме с нови проекти, за да можем да ги издадем навреме. В момента се изграждат няколко проекта, като строим в цялата страна, включително и по Черноморието.

- Планирате разширяване извън България в съседните страни, например?

- Извън страната имаме много запитвания - през миналата година имаме повече запитвания от други европейски страни, отколкото от България. Засега обаче не планираме да излизаме от страната, защото искаме да наложим този тип модерно строителство в България.