Цюрих се превърна в един от най-горещите жилищни пазари в Европа. Цените на жилищата вече надминаха тези в Лондон и Париж. Имотите централните квартали на Цюрих са на почти рекордни нива от над €18 000 на квадратен метър, или повече от два пъти т цените в Лондон, според данни на Bloomberg.

Причината е високото търсене в швейцарския финансов център, стимулирано от наемане на работна ръка от голями компании, включително Google.

Цените на апартаментите са се повишили с 5,8% през август на годишна база - това е най-голямото увеличение от 16 месеца. На този фон Париж, Виена и Берлин отчетоха годишен спад в последните си месечни данни. Цените на по-голямата част от пазарите обаче все още се покачват, въпреки че тенденциите са се забавили.

Въпреки кризата с имотите в Швеция, цените в Стокхолм са се повишили с 4,3% спрямо преди година. Мадрид и Милано отчетоха повишения от над 3%. Покачването на цените и в трите града е по-забавено, в сравнение с предходните месеци. Цюрих обаче се отсрочва ясно с друга тенденция. Според банката UBS Group AG градът има най-висок риск в света от балон при недвижимите имоти. Жилищата в швейцарския струват с над 50% повече от преди десетилетие.

Близо €11 000 на квадрат: такава е средната цена на най-скъпия жилищен пазар сред големите градове в Европа

Близо €11 000 на квадрат: такава е средната цена на най-скъпия жилищен пазар сред големите градове в Европа

Tенденциите в най-големите градове в Европа за разнопосочни, цените в някои градове падат

Фактори, които водят до повишаване на цените

Все по-голям брой хора с високи доходи подхранват повишаването на цените, които все още не са се адаптирали към по-високите лихвени проценти, според доклад на банката. По-голямото търсене от страна на имиграцията се среща ограниченото предлагане и компенсира по-високите лихвени проценти и има малка вероятност тенденцията да се промени скоро, смята Александър Кох, икономист в Raiffeisen Switzerland.

По думите му има малко предлагане, но в същото време имаме нарастващо търсене, заради растежа на заетостта и миграцията. Около една трета от близо 450 000-те жители на града са чужденци. Въпреки че секторът на финансовите услуги осигурява едно на всеки 10 работни места в района, Google се превърна в един от най-големите местни работодатели. Над 5000 души от 85 страни работят за технологичния гигант в Цюрих, който има три кампуса в града. Четвъртият трябва да отвори врати по-късно тази година в близост, недалеч от известната улица Langstrasse.

С ръст на цените на жилищата от 44% от преди пандемията - това ли стана най-недостъпният жилищен пазар

С ръст на цените на жилищата от 44% от преди пандемията - това ли стана най-недостъпният жилищен пазар

Цените на жилищата ще се повишат с 6% през 2023 г. и със 7% като през 2024 г

Около 8,9 милиона души в момента живеят в Швейцария, което е увеличение от почти 10% през последното десетилетие. В проучване през 2022 г., 37% от мигрантите са посочили професионални причини като мотивация да живеят в Швейцария и само 6% са посочили търсенето на убежище като основна причина за установяване в страната.

По-рано тази година Цюрих въведе минимална заплата от 23,90 швейцарски франка на час, което прави месечна заплата на пълен работен ден от приблизително 4000 франка ($4500) - 80% повече от минималната заплата в Лондонското сити. Междувременно Google плаща на софтуерните инженери до 200 000 франка годишно, но това е за нови служители.