Над 200 000 са новите жители в българските села през последните две години, като 52% от хората, преместили се на село, са в трудоспособна възраст. Това стана ясно по време на първата от серията експертни бизнес дискусии на Imoti.net

Само за изминалата 2021г. общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022г. е около 90 000 души да се изместят за постоянно в българските села, заяви председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. В селата около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането повече от 10 пъти. Търсят се предимно готови за нанасяне къщи, къщи с двор от минимум 1 дка., къщи в нови жилищни комплекси, парцели в регулация и бизнес имоти като складове, цехове, ферми и др.

Общинските жилища в София ще са по-скъпи от догодина

Общинските жилища в София ще са по-скъпи от догодина

Предвижда се пазарните им стойности да се доближат до тези на останалите имоти

Според  анализатора от Явлена недвижими имоти Младен Митов през последните две години се наблюдава ръст от 29% на цените на жилищата в София, като през първото тримесечие на 2022г. покачването е със средно 2,5 - 3%. Очакванията са за по-голяма сдържаност на пазара на недвижими имоти - наблюдава се намаляване на търсенето на имоти, отлагане на кредити и изчакване.

Очакванията за повишаване на цените на новото строителство са не само заради поскъпването на строителните материали, а и заради оттеглянето на продавачите на жилища старо строителство, коментира Теодора Димитрова, представител на Ера недвижими имоти.

По думитена Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, посочи, че въпреки сериозното повишение на цените на строителни материали нито една компания от НАСП не е предприела индексиране на договорите с купувачите "на зелено". Той отбеляза, че асоциацията изчаква решение на МРРБ за единна политика на строителния бранш и предлага мерките да не бъдат само в тежест на купувачите, а да бъдат разумно споделени с инвеститори и строители.

Район "Витоша" в София е с най-много издадени разрешителни за строителство в столицата през миналата година. Това посочи кметът на район "Витоша" Теодор Петков.  Сред предтоящите проекти са изграждане на канализация в кв. Драгалевци, канализация, водоснабдяване и асфалтиране в кв. Симеоново, строителство на комплекс от къщи в Малинова долина, изграждане на комплекси от къщи с големи дворни пространства в района над Царско село, построяване на детска градина и училище в Манастирски ливади - запад.

Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Атрактивни имоти в Дубай ще се предлагат на Иммобилия 2022

Даниела Иванова от Пощенска банка представи представи първи онлайн център за жилищно кредитиране, който улеснява потребителите не само с онлайн кандидатстване, но и с одобрение на жилищния кредит изцяло в дигитална среда. Клиентите на центъра са предимно на възраст до 30 години, със среден нетен месечен доход над 3500 лв. и купуват най-често имоти в строеж с две спални.