Независимо, че обявиха Велико Търново за най-красив град за живеене заради хармоничната архитектура и независимо от факта, че Търново се нарежда сред градовете с най-малко криминални престъпления, брои на убийствата и самоубийствата, се оказва, че пазарът на жилища намалява.

Само за месец търсенето от купувачи на апартаменти намаля пет пъти, е заявил пред „Янтра днес" Ивайло Иванов, шеф на "Форос". Драстично това се забелязва при гарсониерите и двустайните апартаменти.

Съвсем логично основната причина е затегнатото кредитиране от банките, коментират брокерите. Все по-трудно стана дори с 50 % самоучастие банката да отпусне кредит за покупка на жилище.

Според Пепа Стойнова от "Адрес недвижими имоти при новото строителство е много сериозен отливът за сделки на зелено. Панелките вече чакат на пазара, което не беше характерно само до преди месец, посочи тя.

Клиентите станаха по-внимателни и подбират имота за покупка поне половин година, докато до скоро изборът се правеше за месец-два, посочи Стойнова. Според нея обаче секторът още не е изпаднал в криза.

Стойнова е отбелязала, че броят на сделките за покупко-продажба пада, което води до увеличение на наемоотдаването. За месец наемите скочиха средно с 30 %. Апартамент от 60 кв. м със старо обзавеждане вече се отдава под наем за най-малко 320 лв.

Предлагането многократно е изпреварило търсенето, каза Щелян Калчев шеф на "RE/MAX Кънекшън". Еуфорията свърши добре дошли на истинския пазар, коментира Калчев ситуацията днес.

Брокерите прогнозират слабо поевтиняване на строитерлството. Цената на панелките вече е паднала с 5 %. Новото строителство в кварталите Картала и Кольо Фичето вече падна под 500 евро/кв. м на Акт 14. Очаква се още един лек спад с поне 10 %. Според брокерите кризата ще продължи не повече от половин до една година.
Икономическата криза изправи някои от строителните фирми пред фалити, защото не могат да обслужват кредитите си, други се преориентират от жилищно към инфраструктурно строителство.

Показателен факт е, че строителят на офис сграда до театъра във В. Търново за няколко дена смъкна цените от 1700 евро/кв. м на 1300 евро/кв. м, на каквито нива продава на зелено същите площи преди 2 г. Очаква се да паднат цените на новото строителство на Скалния венец.

Няма да се увеличат строителните фирми във Велико Търново. От тази година се чувства пренасищане в жилищния сектор. Този бум ще изчезне. Жилищното строителство ще дръпне назад, коментира областният председател на Камарата на строителите Стоян Стоянов.

По думите му световната финансова криза първо дава отражение в строителството. Намалеят ли инвестициите, първо ние сме засегнати, каза Стоянов.

Същевременно брокерите отчитат нова тенденция, ­ притеснени за влоговете си в банките богатите инвестират в недвижими имоти, като купуват големи къщи от 100 хил. до 400 хил. евро.

В агенциите за недвижими имоти признават, че напоследък все по-често са търсени от банките за продажба на магазини в кварталите, на гарсониери и двустайни апартаменти от "лоши" кредити.

Въпреки световната финансова криза Велико Търново е в челната класация по скъпотия на новото строителство, показват данните от НСИ за третото тримесечие.

Със средна цена от 1331 лв./кв. м, градът е на 8 място в страната. В сравнение с предходното тримесечие сега цените са нараснали с 3,2 %. В съседните Габрово и Ловеч тристаен апартамент е на цената на двустаен тук.