Китайското дружество State Grid Corp. започва работа по най-дългия електропровод за високо напрежение, който ще се разпростира от северозападната част на страната до гъсто населения Източен Китай.

Проектът предвижда линията да бъде с дължина от 3293 километра, посочват от най-големият доставчик на електричество в азиатската държава. Това означава, че електропроводът ще е с дължина приблизително колкото е разстоянието между София и Дубай по въздух.

Проектът беше одобрен още през декември 2015 година, а строителството трябва да започне през следващия месец. Очакваната инвестиция е в размер на 40,7 милиарда юана или 5,9 милиарда долара, пише Bloomberg.

Целта е мрежата да пренася електричество от по-слабо населените региони в страната до тези с по-голямо търсене. Електропроводът ще тръгва от региона Синдзян, който се намира в северозападната част на страната. Той трябва да стига до Анхуей.

Мрежата ще доставя по 66 милиарда киловат часа електричество до Източен Китай годишно.

В Синдзян се намират доста на брой вятърни и соларни централи. Наскоро властите в Китай забраниха изграждането на нови централи, ползващи твърдо гориво, заради свръхпроизводство на електроенергия.

"Проектът е част от националната стратегия за пренасочване на електроенергия от запад на изток с цел да се намали излишъкът в западната част", посочва Нанан Коу, който е ръководител на изследванията за Китай в Bloomberg NEF в Пекин.