Производителят на чипове Nvidia сериозно се отдалечи от доскорошната си титла на най-скъпа компания в света, след като само в рамките на седмица акциите ѝ поевтиняха с 13%. Това намали пазарната ѝ стойност с цели 430 млрд. долара, пише CNN.

Към 18 юни Nvidia изпреварваше Microsoft с пазарна капитализация от 3,34 трлн. долара, но в момента е на трето място с 2,91 трлн. долара - далеч зад MS и Apple, които са в клуб "3 трилиона".

Nvidia стана най-голямата публична компания в света, детронирайки Microsoft

Nvidia стана най-голямата публична компания в света, детронирайки Microsoft

Пазарната капитализация на Nvidia затвори на около 3,34 трилиона долара

Акциите на компанията се сринаха с 6,7% в понеделник в рамките на трети пореден ден на спад и сигнализирайки, че въодушевлението на инвеститорите от ключовата роля, която компанията се очаква да играе в революцията на изкуствения интелект, може би се охлажда след главоломните печалби на акциите. Вторник започна с предпазлив растеж за Nvidia.

"Макар да вярваме в изкуствения интелект, през последния месец на пазара в САЩ се наблюдават признаци на прекомерна активност", пише Джим Рийд, стратег в Deutsche Bank, в бележка от началото на седмица.

Според анализатора от CMC Markets ставаме свидетели на типичното поведение на акция, която е поскъпнала изключително бързо. А "изключително бързо" е доста слабо определение за 139% ръст на годишна база - и то в сравнение с експлозивната за AI 2023 г.

Три компании, които поскъпнаха повече от Nvidia през последната година

Три компании, които поскъпнаха повече от Nvidia през последната година

IT, крипто и... коли втора ръка

Очакването изкуственият интелект да промени радикално начина ни на работа - и попътно да донесе големи печалби на инвестиралите в него, доведе до ситуация, в която Великолепната седморка на американските технологични компании през 2023 г. отбелязаха средно 111% поскъпване на акциите при 24,2% за S&P 500.

В бележка, публикувана в понеделник, от Deutsche Bank отбелязат, че "американският фондов пазар е близо до това да бъде най-концентрираният в историята".

Какво да очакваме след сплита на Nvidia

Какво да очакваме след сплита на Nvidia

Големият въпрос е: Какво се случва след разделянето на акциите?

Въпреки това Деррен Нейтън, ръководител на отдела за капиталови проучвания в инвестиционната платформа Hargreaves Lansdown, не е твърде притеснен от разпространението на проблемите: "Въпреки че Nvidia кихна, по-широкият пазар не се е простудил, със смесица от по-малко екстремни движения в двете посоки за останалите от Великолепната седморка. Междувременно ,в други сектори американските акции отбелязаха ръст (в понеделник) в енергетиката, финансите и комуналните услуги: вот на доверие от страна на инвеститорите в здравето на по-широката икономика."

Може би дойде време за малко повече реализъм по темата за инвестирането (само) в AI.