Китайската североизточна провинция Ляонин е дом на стотици необитаеми острови, които се отдават под наем.

През юли Finance and Natural Resources departments в Ляонин издават разпореждане, в което заявяват "таксите за ползване" за необитаемите острови, пише CNN.

Въпреки че островите, като повечето земи и ресурси в Китай, са собственост на правителството, те могат да бъдат отдадени под наем на физически лица. Цените им на някои достигат едва 3700 юана ( или около 535 долара на хектар годишно или около 53 долара за декар), според китайската държавна информационна агенция Xinhua.

Този частен шотландски остров се продава на цената на апартамент в Лондон

Този частен шотландски остров се продава на цената на апартамент в Лондон

Той има уединени заливи, гора, прекрасен изглед и е на по-малко от 40 км. от летището в Глазгоу

Ляонин е дом на най-многобройните острови в северен Китай - общо 633 острова, от които 44 са населени, а останалите 589 са необитаеми. Въпреки че някои от островите са разположени край брега в Жълто море. Част от тях са разпръснати по река Ялу, която отделя провинцията от съседна Северна Корея.

Столицата на Ляонин, Шенян, е на около 430 мили източно от Пекин, приблизително до Бостън до Вашингтон.

През последните години натискът върху морските ресурси в региона се увеличава и някои от островите и прилежащата им морска територия са "използвани неефективно и широко", се казва в доклада държавна информационна агенция Xinhua.

Наемите на островите можете да струват до 25 милиона юана (около 3,62 милиона долара) на хектар на година. Цената обаче може да зависи от множество фактори.

Най-ниската цена е 535 долара, като изберете най-евтините опции от всички фактори. Това е цената за острови с най-нисък ранг в шестстепенна скала, който е сортиран въз основа на "социално-икономическо развитие". Колкото по-висок е рангът толкова по-скъп е наемът на острова.

Европеец си купи остров за $6,3 милиона без дори да го е посетил. Сделката е сключена онлайн

Европеец си купи остров за $6,3 милиона без дори да го е посетил. Сделката е сключена онлайн

Той се намира край бреговете на Ирландия с три плажа, седем къщи и естествена дива природа

Цената зависи и от това, за което ще се използва наетият остров - туризъм, селско стопанство, риболов, възобновяема енергия или други. Има девет възможни категории употреби, всяка с различни ценови точки.

Туризмът и развлеченията са най-често избраните цели за тези наети острови.

Целта на сложната система за ценообразуване е да се осигури по-добра защита на островите, което означава, че бъдещите наематели трябва да преминат през дълъг и строг процес на кандидатстване.

Наемателят ще трябва да представи доклади за проекти, за да демонстрира съответствие с регулацията на околната среда, както и конкретни планове за развитие и използване на острова.

Частен остров край брега на Мейн се дава под наем за $250 000 на седмица

Частен остров край брега на Мейн се дава под наем за $250 000 на седмица

Той е само на 20 минути от Jetport Portland International

След преглед наемателите са одобрени. Стойността на островите се изчислява внимателно след теренни проучвания и екологичните фактори, като редки видове, вода, плажове и други ресурси, също трябва да бъдат взети под внимание в общия план.