Много от съдружниците, а и от конкурентите на Стив Джобс приписват успеха си на вдъхновението, което са получили от съоснователя на Apple. Сред тях са настоящият изпълнителен директор на Apple Тим Кук, Бил Гейтс и Илън Мъск. Но не само шефове нa технологични компании търсят вдъхновение от творчеството и успеха на Джобс.

Ето какво казват някои от най-добрите предприемачи, които са се учили от технологичния гений, събрани от CNBC.

Бил Гейтс казва, че Джобс е "хипнотизира" тълпата.

Докато Microsoft и Apple се надпреварват в продължение на 30 години, Гейтс и Джобс всъщност стават приятели. След смъртта на Джобс, Гейтс публикува в Twitter следното: "Беше голяма чест да имам късмета да работя със Стив. Ще ми липсва много."

Гейтс признава, че е завиждал на съперника си-особено що се отнася до мотивацията и публичното говорене.

"Той беше магьосник и успяваше да мотивира хората", каза Гейтс. В интервю за Wall Street Journal през септември 2019 г. Гейтс отбелязва, че Джобс винаги е имал естествен талант да привлича аудитория, дори когато предлага незначителен продукт.

Тим Кук

Малко преди смъртта си Джобс оставя Apple в ръцете на изпълнителния директор Тим Кук. Дори да прекарва 14 години в обучение с Джобс, Кук казва, че не се чувства готов да замени своя предшественик.

По време на дипломиране в Станфордския университет през 2019 г. Кук споделя ценен урок от своя ментор: "Преди четиринадесет години Стив застана на това място и каза: " Времето ви е ограничено, така че не го губете", а аз ще ви кажа, че вашите ментори може да ви оставят подготвени, но не и готови за това, което ви очаква", каза той.

Кук споделя, че самотата, която изпитва след смъртта на Джобс, го е научила да прави разлика между това да бъдеш "подготвен" и "готов".

Илън Мъск

През 2013 година по време на събитие в Музей на компютърната история съоснователят на Google Лари Пейдж се опитва да запознае Мъск със Стив Джобс.

"Опитах се да говоря с него веднъж на това парти, но той беше доста груб с мен", пошегува се Мъск.

Милиардерът не крие, че отдавна се възхищава на Джобс. "Способността му да развива компания като Apple чрез привличане на топ таланти и да печели лоялност на служителите е нещо, което се опитвам да направя в Tesla".

"Способността да се привличат и мотивират велики хора е от решаващо значение за успеха на една компания, защото компанията е група от хора, които създадат продукта или услугата", обясни Мъск, като коментира, че понякога хората забравят тази "елементарна истина за бизнеса".

Боб Игер

През 2006 г. Джобс продава анимационно студио Pixar на Disney за 7,4 милиарда долара-сделка, за която тогавашният изпълнителен директор Боб Игер каза, че е "спасила" Disney.

"Стив Джобс беше изключителен визионер, наш много скъп приятел", казва Игер в изявление от 2011 г. след смъртта на Джобс. "Той видя потенциала в Pixar и всичко, което би могъл да бъде, преди всеки от нас."

За представянето на Pixar пред управителния съвет на Disney, Игер казва:

"Трудно е да си представим по-добър продавач от Джобс. Той говори за необходимостта от това големите компании да поемат големи рискове. Говори за това къде се намира компанията сега и какво трябва да направи, за да промени радикално курса си. За първи път присъствах на негово представяне и се почувствах оптимистично, че това, което казва, наистина може да се случи".