През 2012 г. Роб Бартли купува реплика на пограничен град от Вайоминг от 1860 година, разположен в сърцето на ранчо с площ от 900 акра. Целият проект, с име Mellonsfolly Ranch, е построен за 8 милиона щатски долара от неговия приятел Джон Бедогни, който основава успешна компания за производство на стъкла, пише Bloomberg.

Градът е разположен в сърцето на остров в северна Нова Зеландия. Ранчото получава допълнителни приходи от производството на мед. През последните години той бързо увеличава популярността си и съответно цената си.

Миналата година, според Бартли, ранчото му е произвело 15,5 тона мед от Манука, който той продава на едро. "От това се печели доста", казва той.

И все пак Бартли е взел трудното решение да продаде всичко. "Със сигурност съм тъжен, че го продавам", казва той. "Моето семейство не иска да го продава, но имаме толкова много други бизнес интереси. Трябва да взема някои решения. "

Той е обявил имота за 7,5 милиона долара. "Вече имахме интерес от хората от Щатите, които искат да инвестират в Нова Зеландия, което би им помогнало да получат местожителство", казва той.

В града има 10 сгради, включително съд, кино, офис на шерифа, клуб за билярд и други, както 13 стаи за гости, в които могат да се настанят общо 22 души.

Има и къща с три спални - изградена в подходяща за периода архитектура - предназначена за управителя на собствеността, заедно с голям търговски хамбар за инструменти и машини, необходими за поддържане и функциониране на имота, и две къщи за персонала, които могат да приемат най-малко шестима души. Като цяло градът напомня на сериала по HBO West World, с изключение на някои подробности.

"Насърчаваме гостите да носят каубойско облекло и имаме отдел за костюми. Даваме им и пистолет. (Оръжията нямат куршуми, разбира се.)

Типичните дейности на това място включват конна езда, стрелба с лък и разходки. Вечер има музика и игри.

Пакетната цена за наемане на целия град за една нощ струва 7 900 долара, а две нощувки стигат до 14 900 долара.

През последните три или четири години бизнесът с меда от Манука се е развил добре за собственика на имота. "Започнах собствен бизнес с мед там, така че земята стана много ценна. Миналата година беше много добра година", казва той. "Следващата година може да не е така плодородна. Сезонът трябва да е подходящ, за да цъфти Манука, а когато цъфтят, имам само три седмици, за да ги прибера. Медът се доставя от около 600 кошера, казва Бартли, които остават в имота от ноември до януари. През зимните месеци пчелите се отвеждат на брега, където е по-топло.