Коли, мебели, детски играчки и други артефакти от бивша Източна Германия бяха продадени на търг в Берлин през уикенда, привличайки силен интерес от колекционери, очаровани от ежедневните предмети на вече несъществуващата комунистическа държава.

На търга беше разпродадена цялата колекция от частен музей, посветен на Германската демократична република в малкото източногерманско градче Дьоберниц, разположено на около 20 километра северно от Лайпциг, предаде dpa.

Колекционерите платиха общо около 240 000 евро за предмети от колекцията на музея. Най-високите оферти бяха събрани за две източногермански превозни средства: линейка Barkas, която беше продадена за 18 000 евро, и рядка здрава офроуд вариация на емблематичните малки коли Trabant, която беше продадена за 7 000 евро.

Продадоха на аукцион в Хонконг рядка банкнота с образа на Сталин, за десетки хиляди долари

Продадоха на аукцион в Хонконг рядка банкнота с образа на Сталин, за десетки хиляди долари

Друга банкнота - от 1860 година, беше продадена още по-скъпо

Музеят в Дьоберниц е създаден от Манфред Хюгес, който е израснал в западногерманския индустриален град Мьонхенгладбах. Хюгес натрупа колекция от над 40 000 предмета от Източна Германия.

Той отвори музея в бивша зала за танци в града през 2014 г. Бяха направени няколко неуспешни опита музеят да продължи да работи, след като Хюгес почина преди няколко години.

На търга в събота колекционерите можеха да купят цели витрини и рафтове, както и железопътен модел, кукли, лампи и радиоапарати.

За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

Там се продава колекцията Fungible на Pak

Дисплей "Pebeland", изграден с пластмасови тухли Pebe, източногерманската версия на кубчета Lego, показва град, пълен с източногермански казарми, магазин и кметство.

Кристина Шулце, историк на изкуството от аукционната къща Historia, която се занимаваше с продажбата, я определи като успешна. Тя отбеляза, че колекцията на друг несъществуващ музей в Дрезден е била на търг през юли, но е събрала само 170 000 евро.