Основаната през 1744 г. къща за аукциони Sotheby's за пръв път ще проведе наддаване за NTF или non-fungible token изкуство, сътворено от анонимният артист, подвизаващ се под псевдонима Pak, предаде Zero Hedge.

Търгът за The Fungible започна вчера, като ще приключи утре. За да участват в него, потенциалните купувачи трябва да са на Nifty Gateway - пазар за NFT изкуство, който се управлява от борсата за криптовалути Gemini.

"Използвайки технологията на блокчейн и NFT, The Fungible не просто предоставя на колекционерите съвременни гаранции за оскъдността и собствеността, но и ги свързва с уникалните характеристики, с които технологиите могат да подпомогнат изкуството", посочват от Sotheby"s. "Чрез тази колекция, Pak тества нашите разбирания за стойността - какво означава тя и откъде произтича."

Fungible Cubes на артиста ще започнат да се търгуват при цена от 500 долара всеки, а колекционерите ще могат да си купят колкото от тях искат, като в крайна сметка ще получат NFT, съдържащо изкуството на Pak.

Самият артист се занимава с дигитално изкуство от около две десетилетия и е основател на студиото Undream.