Авторът на бестселъра "Богат татко, беден татко" Робърт Кийосаки има дългове от над 1 милиард долара. Това заяви самият той по време на интервю в подкаст, наречен "Disruptors". Писателят на бестселъри за лични финанси обаче не смята, че това е нещо лошо.

"Ако аз фалирам, банката фалира", коментира Робърт Кийосаки в публикация в Instagram от края на ноември. "Това не е мой проблем."Дългът му е бил използван за закупуване на активи, коментира той във видеото. Той сравни това с използването на дълг за закупуване на пасиви, като например неговите автомобили Ferrari или Rolls-Royce - разходи, които той е изплатил напълно, според думите му.

"Имам един милиард долара дълг, защото дългът е пари", казва Кийосаки по време на интервю за подкаста. Това е свързано със стратегията му за използване на паричните приходи за закупуване на благородни метали като злато или сребро, за които Кийосаки твърди, че ще запазят стойността си, докато американският долара се колебае.

Кийосаки е една от най-известните личности в областта на личните финанси в страната. Неговата книга от 1997 г. "Богат татко, беден татко" се е продала в повече от 40 милиона копия, пише MarketWatch.

В своите книги и публични изяви Кийосаки говори стойността на "добрия дълг" за разлика от "лошия дълг".

Така нареченият добър дълг, както се обяснява той, се използва за инвестиране в активи като недвижими имоти или бизнес - разходи, които "вкарват пари в джоба ви".

Робърт Кийосаки разкрива системата, която ви държи бедни и предрича падането на САЩ

Робърт Кийосаки разкрива системата, която ви държи бедни и предрича падането на САЩ

Всички империи винаги имат своя край

От друга страна, "лошият дълг" се използва за финансиране на пасив - нещо, което ви струва пари всеки месец, като изплащане на кола или нов телевизор.

"Научен съм да използвам дълга, за да забогатея, а много хора използват дълга, за да обеднеят."

В "Богат татко, беден татко" Кийосаки оспорва идеята, че високият доход е единственият път към богатството и изтъква предимствата на предприемачеството, пресметнатото поемане на риск и пасивния доход, получен от инвестиции.

Той препоръчва инвестиране в активи като благородни метали, биткойни и други активи.

През последните няколко години Кийосаки направи няколко предупреждения за предстояща пазарна криза. Съединените щати преживяват "края на една империя", която може да застраши финансовата система, смята той.

Личната финансова империя на Кийосаки е обект на противоречия. Неговата компания Rich Global LLC обяви фалит през 2012 г. след съдебен спор. Той е беше обект на критики, че семинарите му не изпълняват обещанията да помогнат на присъстващите да изградят бизнес империя.