Навийн Джейн е дошъл в Америка от Индия с едва 5 долара в джоба си. Това обаче не му е попречило да стане милиардер, благодарение на интернет-компанията, която е основал, в лицето на Infospacе.

"Преследвайте мечтата си на всяка цена, дори и да не знаете как да направите това", съветва Джейн. "Всеки път, когато имате съмнения, помнете това. Почти всяка успешна компания минава през цикъл близък до смъртта в началото на своето съществуване".

Всичко е в начина на мислене, допълва още Джейн. Вместо да мислите дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, това което наистина трябва да се попитате е - искате ли наистина да напълните тази чаша?

Следващият въпрос, на който трябва да си отговорите, е с какво искате да напълните тази чаша? Няма значение, за какво става въпрос. Вашата работа е да си представите какъв искате да бъдете и в какво искате да се превърнете.

Най-големите проблеми са социалните проблеми, допълва още милиардерът. Но те също така предоставят и най-големите възможности.

"Мечтите ви трябва да са толкова големи, че хората да си мислят, че сте луди", съветва Джейн.

"Никога не се страхувайте от провала. Ако искате да изкарате един милиард долара, това което трябва да направите е да решите проблем за 10 милиарда долара. Например, търсете отговор на въпроса, как да се предостави чиста питейна вода за всички, как да се предоставят чиста енергия, решение за бедността и т.н.".

Всичко това са проблеми за 100 милиарда долара. Така, че не гледайте на тях като на проблеми, а като на възможности.

Горе долу подобна е философията и на друг един милиардер, стартирал от нулата - тази на основателя на Alibaba - Джак Ма.

Според Ма да се откажеш е "най-големият провал". Ако се осмелиш да се пробващ, направиш най-доброто на което си способен, то вече си успял, независимо от резултата, смята самореализиралият се милиардер. Подобно на повечето лидери и Ма смята, че хората се учат в най-голяма степен от своите грешки и трудности.

Но успехът на Ма не е бил безпроблемен. Джак Ма разкрива, че се е провалял в опитите си да влезе в колеж 3 пъти. След като е завършил университет, Ма е кандидатствал в 30 различни фирми, от които са му отказвали.

"Търсих си работа в полицията; казаха ми: не ставаш" разказва Ма. "Дори отидох в KFC, когато откриха ресторант в моя град. 24 души кандидатстваха за тази работа. 23-ма бяха назначени. Само не и аз...", разказва милиардерът в едно от най-известните му интервюта.

Когато Ма основава Alibaba през 1998 година, той е срещнал дори още повече препятствия.

Рецептата, която предлага Ма - "вместо сърцето ви да бие по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо, защо не направите нещо за да промените ситуацията си. Бедните хора се провалят заради една обща черта - целият им живот минава в чакане".