Достатъчно ли е състоянието на най-богатите хора в света, за да бъде спасен светът от негативния ефект на климатичните промени?

Този абстрактен въпрос си задават съставителите от Bloomberg на индексът Robin Hood Index, който изчислява каква част от богатството на милиардерите е нужна, за да бъдат "изкупени" т.нар. въглеродни кредити, необходими за компенсирането на всички емисии на парникови газове родните им държави за 1 година.

Разбира се, експертите само могат да си представят какво най-богатите 44 държави в света с със състояние от около 786 милиарда долара или около 1% от глобалния брутен вътрешен продукт могат да направят с парите си.

И все пак отговорът е, че вероятно тези средства не биха били достатъчни. Само в Китай и Бразилия парите на двамата най-големи милиардери са прекалено малко, за да "изчистят" въздуха в двете държави за една година.

Сметката от 29 милиарда долара на инвеститора Хорхе Пауло все пак се доближава до сумата, необходима за осигуряването на чист въздух в Бразилия за 12 месеца. Шефът на Alibaba Джак Ма обаче трябва да удвои богатството си от 37 милиарда долара, за да "елиминира" замърсяването в икономика номер 2 в света.

От друга страна обаче в Русия и Индия газовият магнат Леонид Микелсън и петролният инвеститор Мукеш Амбани разполагат с достатъчно средства, че да им останат и след като компенсират емисиите в родните си държави.

Американският милиардер Бил Гейтс, който е и най-богатият човек в света с 85 милиарда долара, може да плати 2 години чист въздух за сънародниците си, като ще може да помогне за това и на съседните Канада и Мексико.

В Швеция, която води една от най-добрите политики в света в областта на възобновяемата енергия, това ще се случи още по-лесно. Нейният най-голям милиардер - шефът на IKEA Ингвар Кампрад със своето състояние може да "изчисти" въздуха в страната за около 150 години.

Снимка 305771

Източник: Bloomberg