Пет десетилетия след като повежда революцията в начина, по който хората получават и използват пари в брой, първият банкомат беше позлатен по случай честването неговия 50-годишен юбилей.

Творение на шотландския изобретател Шепърд Барън, първият банкомат започва да работи на 27 юни, 1967-а година в клон на банката Barclays в Айнфелд, източен Лондон. Той е първият от шест банкови автомата поръчани от банката.

Английският актьор Рег Варний, който участва в британското телевизионно комедийно шоу "On The Buses, " e първият човек, който изтегля пари от новата машина.

Днес има около три милиона банкомата в цял свят, като 70 000 от тях са във Великобритания. Само за 2016-та година от банкоматите на Острова са били раздадени 175 милиарда паунда, според Reuters.

В България през 2014-та година има над 3000 банкомата, а общият обем на трансакциите през годината е за малко над 70,6 милиона лева.

Най-северната машина в света се намира в Лонгийър, Свалбалд, Норвегия, а най-южната е разположена в станция МакМърдо на Южния Полюс.

За да отбележи юбилея, Barclays позлатяват банкомата, добавят възпоменателна плочка и поставят червен килим пред него за клиентите.

Рахийл Ахмед, ръководител на отдел в Barclays споделя, че въпреки увеличеното ползване на дигитално банкиране и плащането с карта през последните години, парите в кеш си остават жизненоважна част от ежедневието на повечето хора.