Дори след дългия му и въздействащ живот като милиардер инвеститор и дясната ръка на "Оракула от Омаха" Уорън Бъфет, мъдрите думи на Чарли Мънгър продължават да живеят, вдъхновявайки другите към богатство и успех. Yahoo изброява пет съвета от Мънгер, които несъмнено са допринесли за неговия дълъг живот, финансов успех и най-важното - щастие.

1. Харчете по-малко, отколкото печелите

Не е изненадващо, че Мънгър смята, че ще останете щастливи, ако живеете според възможностите си. По този начин можете да намалите стреса около дълговете си и растящите разходи. Ако харчите по-малко от това, което печелите, имате предпазна мрежа, ако разходите ви се повишат или приходите ви спаднат. Освен това освобождава пари за инвестиции и генериране на пасивен доход.

2. Инвестирайте разумно

"Толкова е лесно да харчите по-малко, отколкото печелите, и да инвестирате хитро", каза Мънгър на акционерите по време на една историческа среща на Berkshire Hathaway.

 Уорън Бъфет: Мога да сложа край на  бюджетния дефицит на Америка за пет минути

Уорън Бъфет: Мога да сложа край на бюджетния дефицит на Америка за пет минути

Коментарът е направен преди години, но предложението е по-актуално от всякога

Подобно на Бъфет, Мънгър следвал философията за задържане на инвестициите си. "Големите пари не са в купуването и продажбата, а в чакането", каза той.

Той също така съветва да инвестирате в бизнеси, които практически всеки може да управлява. "Ако няма да издържи малко лошо управление, това не е кой знае какъв бизнес", каза той. Въпреки това, не търсете бизнеси, които се управляват зле като обща практика: "Ние не търсим лошо управление, дори и да можем да го издържим."

3. Продължете да учите

Да се научите как да инвестирате и да направите правилния избор отнема време. Но ако желаете да се научите, нищо не може да ви спре: "Играта на живота е играта на вечното учене. Поне е така, ако искате да спечелите."

Ученето днес може да приеме много форми, от посещаване на уроци до слушане на подкасти или гледане на видеоклипове в YouTube. Но Мънгър набляга на един от тези най-добри начини за придобиване на знания: "През целия си живот не съм познавал мъдри хора, които да не са чели през цялото време - нито един."

Уорън Бъфет посочи наследника си в Berkshire, дари акции за още $900 милиона

Уорън Бъфет посочи наследника си в Berkshire, дари акции за още $900 милиона

За следващ изпълнителен директор на инвестиционната компания той предвижда 61-годишния Грег Абел

4. Останете дисциплинирани

Малките навици могат да доведат до големи резултати с течение на времето. Един от най-големите съвети на Мънгър е да намерите надеждни хора, с които да работите и на свой ред "правете това, което трябва да правите". Когато хората знаят, че могат да разчитат на вас, независимо дали в бизнес или други отношения, това доверие може да ви заведе далеч.

5. Избягвайте токсичните хора

Въпреки че искате да търсите и да се обграждате с надеждни хора, вие също трябва да избягвате токсичните, съветва Мънгър. "Страхотен урок от живота е да ги изгоните от живота си и да го направите бързо", казава той по време на работна среща. "Ако правите всички тези неща, почти сигурно е, че ще успеете. Ако не го направите, ще имате нужда от много късмет".