За по-малко от 20 дни ситуацията на зърнения пазар в страната рязко се влоши и от 330-340 лева за тон цената на пшеницата от нова реколта до пристанищата падна на 305-310 лева.

Основната причина за тази промяна е ситуацията на международните пазари и очакваните добри зърнени реколти в Европа, черноморския регион и САЩ, коментира пред Farmer.bg Христо Цветанов, член на управителния съвет на Института за агростратегии и иновации и земеделски производител от Свищовско.

Българският пазар изцяло се влияе от световните цени на зърното, затова фермерите са разтревожени от този спад. Още повече, че и заради неблагоприятните климатични условия разходите за производство тази година доста се раздуха.

Продължителните дъждове наложиха няколкократни пръскания на посевите срещу болести, което увеличи извънредно разходите за производство. Ако изкупните цени продължават да падат, себестойността за производство би надхвърлила приходите от продажби, предупреждава фермерът.

При 500 кг зърно от декар и около 270 лв. за тон изкупни цени от производител във вътрешността на страната приходите се изчисляват на около 135 лв. от тон, при средни разходи от около 150 лева, сочат разчетите. Единственото спасение за покриване на този дефицит са европейските субсидии, които за декар тази година ще бъдат около 35-40 лева. Известно е обаче, че те ще бъдат изплатени най-рано през януари 2015 г., припомнят фермери.

Според представители на бранша годината може да се окаже губеща за много стопани, още повече че всеки втори обслужва кредити било за оборотни средства, било за модернизация. Фермерите срещат големи трудности и с прилагането на ваучерната система, която почти не се прилага.

Причината е в липсата на точна информация за осчетоводяването на продажбите от страна на търговците на горива.

На този етап производителите се надяват единствено на хубаво време, за да може жътвата поне да приключи със слънце и добри добиви.