Цените на горивата в Гърция не спират да растат. Очаква се поскъпването да продължи и да стане още по-голямо за Великден, съобщават местните медии. Към днешна дата литър бензин в южната ни съседка струва около 2 евро за литър.

Цената на дизела варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече достига 2,20 евро за литър. До Великденските празници се очаква още поскъпване.

България без руски петрол: ще поскъпнат ли горивата и с колко

България без руски петрол: ще поскъпнат ли горивата и с колко

От днешния 1 март 2024 година руските горива са заменени с внос от Казахстан, Ирак и Тунис

По-евтиното гориво в България и Северна Македония и заплаха от фалити в Гърция

По информация на гръцките медии, все по-голяма част от жителите на северните райони на Гърция, поне едни път на седмица зареждат гориво в България или в Северна Македония.

Снимка 579449

Източник: iStock Images

Както знаем, цените у нас са по-ниски, в Северна Македония още повече. Гърците обаче продължават да негодуват. Според тях еднократното зареждане в чужбина не решава проблема с все по-скъпите горива.

Както Money.bg писа в началото на април, собственици на бензиностанции в Северна Гърция са пред риск от фалити, заради по-евтините горива в България. Според председателя на Асоциацията на собствениците на бензиностанции в Атика Мария Занга, оборотът на на търговците на горива в Северна Гърция е спаднал рязко. Тенденцията продължава.

Справка на Money.bg в сайта Fuelo за днешния 18 април показва, че средните цени на най-масовия бензин в България са 2,60 лева за литър, на дизела - 2, 70 лева за литър, а на газта - 1, 25 лева за литър.

Трайна ли ще е тенденцията на поскъпване и предстои ли това и у нас?

Не се потвърдиха очакванията за леко поевтиняване на цените на горивата преди празниците в Гърция, а експертите обясняват това с международното напрежение, което покачва цените.

На този фон опозицията в страната предлага намаляване на акциза с цел стимулиране на туристическата индустрия. Заради по-високите цени в Гърция, чужденците все по-рядко наемат коли под наем, казват собственици на туристиочески агенции.

По информация на енергийните експерти, към момента в България не се очаква драстично поскъпване на горивата. По-скоро тенденцията е да се запазят ценовите нива, които виждаме в момента, със съвсем леки вариации нагоре или надолу.

Припомняме, че в началото на месец март тази година България не може да произвежда, използва и внася руски петрол за производство на горива. След решение на Народното събрание, вследствие на продължаващата война на Русия в Украйна дерогацията окончателно отпадна.

Вносът на суровини от Москва спря окончателно, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК беше дала на страната ни до края на 2024-а година.

"Това се отразява на цените на горивата в България, но леко", коментира тогава Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Като цяло очакванията на бранша са цените да се задържат около сегашните им стойности.

Близо 4 лева за литър бензин в Северна Гърция: търговци се оплакват, че са пред фалит, заради по-евтините горива у нас

Близо 4 лева за литър бензин в Северна Гърция: търговци се оплакват, че са пред фалит, заради по-евтините горива у нас

Цените в южната ни съседка растат