От доста време се говори за инфлация, рецесия и спад на бизнеса в Европа. Въпреки това икономическите условия в Стария континент вече се подобряват значително, като най-голямата икономика в ЕС започва да излиза от рецесията.

На този фон потенциал за ръстове има на всички пазари, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Александър Александров, който е главен дилър във "Варчев Финанс".

"Очакванията за по-голям ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и производителността се възстановяват с по-бърз темп. И макар инфлацията да показва признаци за устойчивост - трендът е към дезинфлация и нагласите на пазарите са позитивните", заяви Александров.

Най-големият търговски партньор на Германия вече не е Китай

Най-големият търговски партньор на Германия вече не е Китай

Това разместване се случва за първи път от 8 години

Водещите компании

Siemens Energy води пазара в Германия с малко над 37% ръст за последния месец и има още за възстановяване. Adidas, която дълго време беше подценявана, води ръстовете в момента, Bayer също има силен потенциал, обяснява експертът.

Снимка 646940

Източник: iStock

Същевременно, германската икономика разполага с доста оръжия за възстановяване. Според Александров  автомобилният сектор на Европа се представя по-зле след ръстове в предишните месеци, но въпреки това той се е доказал, че има способността да се приспособява.

Голямата заплаха

По думите на експерта най-сериозната заплаха е конкуренцията на китайските производители, които започват агресивна експанзия в Европа и предлагат доста по-евтини модели, особено при електромобилите.

Затова никак не е случайно, че Европейската комисия иска да наложи наказателни мита за китайския внос на коли.

Китай изнася толкова електромобили, че товарните кораби не достигат

Китай изнася толкова електромобили, че товарните кораби не достигат

Китай вече има осмият по големина корабен флот в света с 33 кораба за превоз на електромобили