"Усещането за рецесия в Европа" може да е фактор за по-малкото от очакваното поскъпване на билетите на нискотарифната авиокомпания Ryanair, коментира нейният изпълнителен директор Майкъл О"Лиъри, цитиран от "Ройтерс".

Даже в края на април той прогнозираше 5-10% по-високи цени на летните пътувания, но от авиопревозвача вече очакват по-скоро нива аналогични или с малко над миналогодишните за пиковия сезон в зависимост от last-minute продажбите.

"Ценовите нива са малко изненадващи и не сме напълно сигурни дали това е само заради настроенията на потребителите или заради усещането за рецесия в Европа. Все още виждаме, че пиковото търсене на пътувания през юли и август е силно. Ако се наложи да намалим цените, за да достигнем 94% запълняемост през април, май и юни - така да бъде", заяви О'Лиъри в презентация за инвеститори.

Билетите на Ryanair може да поскъпнат заради... Boeing

Билетите на Ryanair може да поскъпнат заради... Boeing

Авиопроизводителят се бави с доставките на самолети

Силни резултати

Ryanair обявиха рекордна годишна печалба в размер на 1,92 млрд. евро - малко над прогнозите. Това е скок с 34% на годишна база.

През изминалата финансова година (до 31 март) авиокомпанията е поставила още един рекорд - за най-много превозени пътници (184 млн. души).

Компанията обяви и обратно изкупуване на акции на стойност 700 млн. евро.

Ryanair позиционира четвърти самолет в България с инвестиция от €100 милиона

Ryanair позиционира четвърти самолет в България с инвестиция от €100 милиона

Нискотарифната авиокомпания пуска 5 нови маршрута

Сянката на Boeing

Как ще се представи Ryanair през тази година зависи, освен всичко друго, и от това дали ще има достатъчно самолети, с които да превозва пасажери. А това може да се окаже проблем, ако сътресенията в единия основен доставчик - Boeing, продължат.

За момента авиокомпанията се очаква да получи с 23 самолета по-малко до юли, като остава рискът проблемите с доставките да се задълбочат. Финансовият директор Нийл Сорахан все пак отбеляза, че новият производствен екип на Boeing в Сиатъл доставя самолети "с малко по-голямо постоянство".

Шефът на Ryanair: На Boeing им "липсава внимание към детайлите" при производството на самолети

Шефът на Ryanair: На Boeing им "липсава внимание към детайлите" при производството на самолети

Какви са проблемите със самолетите, от които се оплака Майкъл О'Лиъри?

О'Лиъри допълни, че Ryanair ще получи "скромна" компенсация от самолетостроителя заради забавянията с доставките.