Индексните фондове са изключително популярни сред инвеститорите през последните години. Те не само надминаха активно управляваните фондове, но и се представяха значително по-добре от повечето от тях, давайки на инвеститорите широка диверсификация на изключително ниска цена, както и огромен избор на възможности.

Вероятно не е изненада за инвеститорите, че всеки един от най-добре представящите се борсово търгувани фондове през последните 10 години идва от технологичния сектор. Първите четири от които са в областта на полупроводниците, тъй като 2023 г. продължи десетилетието на технологиите господство в сектора по изобилие на изкуствения интелект.

В допълнение към полупроводниковите ETF-и, този актуализиран списък с най-добри ETF-и се допълва от диверсифицирани U.S. фондове в технологичния сектор, както и глобални технологични ETF-и.

10-те най-добре представящи се ETF-а за последните 10 години

Ето как изглежда класацията на най-добре представилите се индексни фондове през последната една година, направено от специализираното издание etf.com. За да стигне до своя окончателен списък от изданието са започнали с преглед от над 3000 ETF-а и използваха техния скрининг на ETF, за да сортират по 10-годишна възвръщаемост.

Този списък с топ 10 изключва ETF-те, които се ангажират с алтернативни стратегии, като ETF-и с ливъридж. Всички най-добре представящи се ETF през последните 10 години идват от технологичния сектор, а четири от тях са ETF на полупроводници.

Десетилетието на доминиране на полупроводниците се дължи на факта, че те захранват широка гама от устройства, включително телефони, автомобили, компютри и конзоли за игри. През 2023 г. изкуственият интелект доведе до възвръщаемост, особено при компании като Nvidia Corporation (NVDA), която отбеляза ръст от над 220% за годината.

Ето кои бяха най-доходоносните ETF-и през февруари

Ето кои бяха най-доходоносните ETF-и през февруари

Борсово търгуваните фондове предлагат на инвеститорите възможност да диверсифицират широко своите притежания

1. VanEck Semiconductor ETF

VanEck Semiconductor ETF (SMH) проследява индекс, претеглен спрямо пазарната капитализация на 25 от най-големите регистрирани в САЩ компании за полупроводници. Компании със средна капитализация и чуждестранни компании, регистрирани в САЩ също могат да бъдат включени в индекса.

10-годишна доходност: 24,37%

Активи под управление: $10,9 млрд

Съотношение на разходите: 0,35%

2. iShares Semiconductor ETF

iShares Semiconductor ETF (SOXX) проследява модифициран индекс, претеглен спрямо пазарната капитализация на 30 регистрирани в САЩ полупроводникови компании, включително производители на материали с полупроводници, които се използват в електронни приложения, и доставчици на услуги или оборудване, свързани с полупроводници.

10-годишна доходност: 23,62%

Активи под управление: $9,3 млрд

Съотношение на разходите: 0,35%

3. Invesco Dynamic Semiconductors ETF

Invesco Dynamic Semiconductors ETF (PSI) проследява индекс, който използва количествен модел за избор и претегляне на U.S. полупроводникови компании. Методологията на индекса накланя PSI към по-малки компании за растеж. По този начин той намалява концентрациите в мегакапаталовите компании и дори претегля групата компании по размер.

10-годишна доходност: 23,59%

Активи под управление: $613,8 млн

Съотношение на разходите: 0,56%

4. SPDR S&P Semiconductor ETF

SPDR S&P Semiconductor ETF (XSD) проследява равнопретеглен индекс на акциите на полупроводници. Притежанията на XSD включват набор от пазарна капитализация в областта на информационните технологии, полупроводниците и полупроводниковото оборудване.

10-годишна доходност: 21,88%

Активи под управление: $1,4 млрд

Съотношение на разходите: 0,35%

5. SPDR Fund Technology Select Sector

SPDR Fund Technology Select Sector (XLK) проследява индекса на технологичните акции в S&P 500. Първият ETF върху технологичен сектор, XLK, включва само 75 акции с голяма капитализация, като повече от 50% от портфолиото е разпределено към 10-те най-големи холдинга.

10-годишна доходност: 19,88%

Активи под управление: $55,3 млрд

Съотношение на разходите: 0,10%

6. Vanguard Information Technology ETF

Vanguard Information Technology ETF (VGT) проследява индекс на компаниите за информационни технологии, претеглен спрямо пазарната капитализация. VGT обхваща широко технологичния сектор, тъй като включва и повече малки и микро капитали от повечето други фондове в технологичния сектор.

10-годишна доходност: 19,60%

Активи под управление: $57,7 млрд

Съотношение на разходите: 0,10%

Какво се случи с ETF-те през 2023-а и какво да очакваме през новата година?

Какво се случи с ETF-те през 2023-а и какво да очакваме през новата година?

Миналата година борсово търгуваните фондове привлясоха около $580 милиарда нетни притоци от активи

7. iShares САЩ Технологичен ETF

iShares U.S. Technology ETF (IYW) осигурява широка експозиция към американския технологичен пазар, проследяващ диверсифициран индекс, претеглен спрямо пазарната капитализация. Претеглената експозиция в този сектор често се превръща в концентрирани позиции в мегакапитализирани технологични акции.

10-годишна доходност: 19,58%

Активи под управление: $13,3 млрд

Съотношение на разходите: 0,40%

8. iShares Global Tech ETF

iShares Global Tech ETF (IXN) проследява претеглен индекс на пазарна капитализация на глобални технологични акции, което означава, че фондът държи всички пазарни капитализации от целия свят, но по-големи тежести се дават на акции с голяма капитализация. IXN предлага глобално излагане на технологични индустрии като информационни технологии, електроника и компютърен софтуер и хардуер.

10-годишна доходност: 18,20%

Активи под управление: $3,9 млрд

Съотношение на разходите: 0,41%

9. iShares Expanded Tech Sector ETF

iShares Expanded Tech Sector ETF (IGM) проследява индекс, претеглен спрямо пазарната капитализация на американски и канадски технологични компании. В допълнение към традиционните технологични акции, IGM също предоставя експозиция към акции в свързани индустрии, като например компании за търговия на дребно в интернет.

10-годишна възвръщаемост за 2022 г.: 17,95%

Активи под управление: $3,6 млрд

Съотношение на разходите: 0,41%

10. First Trust NASDAQ-100-Technology Sector Index Fund

First Trust Nasdaq-100-Technology Sector Index Fund (QTEC) проследява равнопретеглен индекс на най-големия индекс за американски технологични акции, регистрирани на борсата Nasdaq. Това прави QTEC добър избор за инвеститори, които искат експозиция към технологични акции с голяма капитализация, но инвеститорите, които искат експозиция към технологични компании с малка и средна капитализация, ще трябва да получат това с други фондове.

10-годишна доходност: 17,95%

Активи под управление: $3,2 млрд

Съотношение на разходите: 0,57%

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.