Въпреки забраната за внос на руски горива на територията на ЕС, оказва се, че петролът все още си прокарва път към Европа. И това става с подкрепата на Турция, съобщава Politico. Чрез "дупки" в санкциите Анкара е продала руски горива за €3 милиарда в периода февруари 2023 г. - февруари 2024-а година.

Припомняме, че през декември 2022 г. Брюксел официално забрани вноса на руски петрол през морски терминали в опит да ограничи приходите, с които режимът на Владимир Путин финансира своята война в Украйна. От февруари 2023 г. влезе в сила и забраната за търговия с горива от руски петрол.

Износът на руски горива може да е част от петия набор от санкции на ЕС

Износът на руски горива може да е част от петия набор от санкции на ЕС

Според дипломати от Брюксел

Турска схема

Схемата за таен внос на руски горива към Европа работи така - руски танкери с горива акостират в турски пристанища, там променят маркировката и продължават към други държави от Еросъюза като турски. Това се доказва от проучвания на експертите от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), българския Център за изследване на демокрацията и изданието Politico.

Снимка 597788

Източник: iStock Images

Схемата всъщност се оказва законна, защото ЕС позволява миксовете с руски горива да бъдат маркирани като горива с неруски произход. Това е само част от начините, по които Москва успява да преодолее европейските ограничения.

Русия спечели €1 млрд само от търговията си с петрол с България, след като стана ясно, че санкцията за таван на цената на руския петрол от $60 за барел се отнася за трети страни, но не и за страни от ЕС, за които по принцип покупките на руски петрол е забранен.

България обаче се ползваше с дерогация от Брюксел и имаше право да купува руски петрол.

Колкото до резултатът от турската схема, след февруари 2023 г. руският внос спря, но се е увеличил турският, като Анкара е увеличила вноса на руски горива с цели 105% през разглеждания период. На този фон вносът на турски дизел в ЕС се увелчава със 107%.

Повечето руски LNG отива към Европа, не към Азия

Повечето руски LNG отива към Европа, не към Азия

Европа мина през зимния сезон с рекордни нива на природен газ в хранилищата