„Според  едни оценки  „сивия" сектор в икономиката е 17%, според  други методики „сивото" достига до 45%. Ще напомня само, че ние нямаме ясно понятие какво е „сив" сектор,  защото едно е в едно отделно взето предприятие и до каква степен това е сива икономика и съвсем друго е да има цял набор от нарушения в законодателството, не само в трудовото, но и да кажем в екологично и т.н., законодателства, защото от там също идват доста нелоялни и неконкуретни предимства", смята Цветан Сименов, съобщават от пресцентъра напалатата.

Според един много стар наръчник на Палатата в сферата на работата със памука и търговията с памук експертите различават над 40 цвята отненък на сивото и това има значение за цената. За това, когато някой се произнася каква е големината и процентът на сивия сектор в България нека да изяснява от какви позиции прави тази оценка, защото в много случаи остава много неблагоприятна картина за България като място за правене на бизнес.

Симеонов  подкрепя  усилията на Министерството на икономиката за подобряване на условията на икономическа среда в България. „ ...много от тези предложения са идеи дошли от бизнеса и ние сме много радостни, когато ги виждаме осъществени, но ми се иска да се отиде и малко по напред. Ще дам пример с изискването за разходопокривен подход към държавните такси и плащания. Агенцията по вписванията събира приходи и то значителни, става дума за около 60 милиона годишно и в същото време разходите за заплати и техника излиза поне на една трета от сумата. Пита се какво става с изхарчването. Раздават се като премии или пък се пълни държавния бюджет? Не е честно!"

БТПП подкрепя мерките по линия на Агенцията по приходите. Всички тези действия са подсказани в много случаи и от практиката и от това което самите бизнесмени предлагат, защото за тях огромна тегоба е съществуването на фирми, които не се съобразяват с изискванията на закона и за това получават неконкурентни предимства. Няколко от действията са свързани с  по-големи разходи за фирмите, както е включването на касовите апарати на бензиностанциите към сървърите на НАП.

От  БТПП се стремят да обясняват членовете си,  че тези разходи в един по продължителен период и с преспектива ще се върнат при фирмите, защото за тях ще бъде по-добре като им осигуряват конкурентни условия  и възможност за оцеляване ако добре се управляват фирмите.

По отношение на данъчната администрация имаме една много сериозна забележка, каза Симеонов. „Поради много оплаквания от фирмите, това е информацията която постъпва, просто данъчните много обичат да се застояват в светлия сектор , защото така им е най-лесно. Правейки ревизия след ревизия в едни и същи фирми, данъчните ангажират една трета от счетоводителите да са заети да обслужват данъчната администрация. Ние мислим, че това не бива повече да се случва. Бихме желали в БТПП да видим усилията на данъчната администрация да бъде насочена към повече от така наречените „сиви" фирми във всичките им оттенъци, а пък ако отидат и намерят черните фирми ще бъде още по-добре. Такива действия  ще бъдат адмирирани с много аплодисменти."

Без да дава превес на претенциите Симеонов смята,че  и една от главните функции на палатата е да работи за българската икономика и да я прави по-светла, за това подържат успоредно със държавния и Доброволния регистър на фирмите, в които има много повече и по-строги изисквания.