Днес в  12,15 ч. премиерът Сергей Станишев ще даде пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет. На пресконференцията ще участва и министърът на финансите Пламен Орешарски. Повод за събитието е полученото от Народното събрание на разрешение за сметка на преизпълнението на приходите за т. г. да бъдат предоставени до 900 млн. лв. допълнителни бюджетни кредити по републиканския бюджет за 2007 г. На пресконференцията ще бъде обявено точното разпределение на средствата по различните направления.

Предвидено е част от финансовия ресурс да бъде използван за изграждане на пътна, железопътна, екологична и друга инфраструктура, както и за метрополитена в София.

Друга част ще е за изпълнение на поети от страната ни ангажименти към Европейския съюз по глава „Енергетика" и „Телекомуникации и информационни технологии". Ресурсът, който ще бъде предоставен за изпълнение на отговорностите по „Телекомуникации и информационни технологии", е свързан с изграждането на Единния телефон за спешни повиквания 112.

Ще бъдат отпуснати и временни безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи, в това число и за данък върху добавената стойност, по одобрени проекти и програми, съфинансирани от Европейския съюз.