На пресконференция във ваканционен клуб "Русалка", основателят на холдинговата група "АКБ Форес" Николай Банев е заявил, че дружесвото ще инвестира в изграждането на терминал за опасни химични товари на пристанището във Варна, предаде в. Дневник.

По цялото Черноморие няма такова съоръжение и ако проектът бъде реализиран, портът ще е с голямо международно значение и ще конкурира пристана в Констанца. Идеята е в проекта да се включат и други фирми от района.

Около 100 милиона евро ще са необходими за изграждането на терминала. Съоръжението може да бъде построено за година и половина.

Министерството на транспорта е компетентният орган, който трябва да обяви процедура за концесия на пристанищното съоръжение, но засега тази процедура не е стартирала, каза още Банев.

Холдинговата група има намерение да изгради и още един завод в района на Девня и да превърне "Полимери" АД  голям химически комплекс. Предстои капиталът на "Полимери" да бъде увеличен на 55 милиона лева. В момента той е 5,3 млн. лв.

Над 150 милиона евро са планираните инвестиции на "АКБ Форес" за 2008 г.  По думите на Банев голяма част от предвидените средства са реинвестиция. Опитът му е, че в България изключително трудно може да се ползва банков инвестиционен ресурс. Затова холдинговата група работи с швейцарски инвестиционни фондове.