Британците хабят най-много енергия в сравнение с жителите на която и да е друга от големите европейски държави, съобщава данни на най-ново изследване The Independent. Освен че зареждат с гориво климатичните промени, лошите навици на британците обременяват с £2.5 годишно сметките за енергия в страната.

Извадка от 5 хиляди европейци, допитани от Фонда за енергийно спестяване, установи, че британците притежават 32 лоши навика - като оставяне на лампите включени когато в стаята няма хора - което е повече от два пъти по-лош резултат от енергийно съзнателните нации.

Днес започва седмицата за енергийна ефективност. Допитването, което трябва да открои фона й, установи 14 вредни навика за германците, 16 за испанците, 19 за французите и 25 за италианците.

В Обединеното Кралство, 71% от хората рядко или никога не изключват телевизори, DVD плеъри, компютри и други електрически уреди.

Две трети от британците загряват повече вода в чайниците, отколкото им е потребна. 65% от хората оставят мобилни телефони да се зареждат дори и да няма нужда от това. Две трети оставят крушките да горят в празни стаи. Единственият навик, в който британците имат по-добри постижения от техните съседи, е навличането на повече дрехи, когато им е студено, вместо да включват отоплението.

До 2010 г. домакинствата могат да спестят 11 милиарда паунда, като елиминрат напразните загуби. Освен това енергийното спестяване ще предотврати изхвърлянето в атмосферата на 43 милиона тона въглероден диоксид - еквивалент на годишните емисии от 7 милиона домакинства.

Мъжете и жените на острова имат еднаква склонност към пилеене на енергия. Но мъжете изпитват по-малко угризения от това. Един на всеки петима не изпитва никакви притеснения от лошите си енергийни навици.

Най-разточителни са децата - за тях родителите казват, че 70% не правят никакви опити да спестяват енергия. 27% от хората над 65 години също не са енергетично съзнателни.

Въпреки всичко, 57% от хората обръщат внимание на официални съобщения и предупреждения за енергийно не-ефективни продукти.

Филип Селууд, изпълнителен директор на Тръста за Енергийно Спестяване, счита, че 40% от хората се съпротивяват на посланията за енергийна ефективност. Доводите му са, че за последните пет или шест години жителите на острова са ползвали евтина енергия и за тях е трудно сега да променят начина си на мислене. Но в настоящия момент, когато месечните сметки за енергия се доближават до 1000 паунда, а може да се икономисат до 300 паунда, хората започват да преосмислят отношението си.

През миналата седмица един от големите специалисти по въпроса, Тиндал центърът за промяна в климата, съобщи, че британците имат не повече от четири години за да планират икономика с малки емисии на въглерод. За следващите 30 години Великобритания трябва да намали емисиите със 70%. Целта на правителството е 60% до 2050 г.