Енергийният концерн E.ON през четвъртото тримесечие на 2006 се радва на повече от двукратно увеличение на печалбите в следствие повишение цените на електричеството за домакинствата и данъчни облекчения.

Нетните приходи на компанията са стигнали € 2.43 милиарда, докато за тримесечието на предходната година те са били около € 1 млрд. Това се дължи на 10% увеличение на цените на енергията в Германия. Продажбите за тримесечието са се увеличили с 10% и са стигнали € 18.3 млрд. от 16.6 млрд. евро година по-рано.

За цялата 2006 година енергийният гигант е регистрирал 21 % ръст на продажбите или € 67,8 млрд. Нетният приход за цялата година е € 5.06 милиарда, с 32% по-малко от миналогодишните € 7.41 млрд., тогава подсилени с продажби на определени корпоративни поделения. Предприятието е ползвало и данъчни отстъпки от 323 милиона евро, след като е обявило данъчни разходи от 730 милиона за първите девет месеца на миналата година.

Изпълнителният директор Вулф Берностат  имаше намерение да увеличи още повече ръста на печалбите си, като отправи оферта от 41 милиарда евро за покупката на испанската Endesa. На намерението му попречи италианския конкурент Enel, който взе 22% дял в испанците и заяви, че в бъдеще може още да увеличава дяловото си участие там.

Евентуално споразумение на Enel, Acciona, Caja Madrid и държаният от испанското правителство Sepi дават повече от половината на мадридската Endesa, което е достатъчно да се блокира офертата.

Анализаторите считат общо взето, че офертата на E.ON е била впечатляваща, но германците са планирали поглъщането по концептуално грешен начин. Италианската Enel не е казвала, че може да продаде дела си на E.ON, а испанската Acciona с 21% дял откровено се е противопоставила на германската инвазия.

Вчера E.ON се отказаха от искането си акционерите на Endesa да променят вътрешния правилник на дружеството, за да улеснят поглъщането. Отмяната на ограничението до 10% от правата на глас за акционер, което преди бе сърцевина на германските планове за поглъщане, с новото съотношение на силите на акционерите може да има неочакван за тях ефект.

Акциите на E.ON днес поскъпнаха във Франкфурт с 2.7%. Компанията обяви, че ще изплаща редовни дивиденти от 3.35 евро на акция, година по-рано дивидентът бе € 2.75.

При сравнение с втория по размер германски енергиен концерн RWE, за четвъртото тримесечие E.ON печелят по-малко (съответно €3.87 млрд. и € 2.43 млрд.), но RWE дължат близо трикратно увеличение на печалбите си от еднократния акт на продажбата на ВиК  Thames Water във Великобритания.

E.ON обяви значителни намаления на цените на енергията на германския пазар през тази година. През май газта за потребителите ще поевтинее с до 8,4%.  За 2006 германските домакинства плащат електроенергията средно за 11.91 евроцента плюс данъка за киловат час, а през 2005 цената е била 10.81 евроцента. Средната цена на природния газ за Q4 на 2006 е с 13% по-ниска от периода на предходната година. 15,000 нови клиенти са спечелени през първите седмици на 2007.

Бернотат е посочил, че предлага изграждането на европейски „пазар - ядро" в енергийния бранш. От концерна са отправили предложение на Еврокомисията да изгради енергийно ядро, състоящо се от Франция, Германия, страните от Бенелюкс, Австрия и Швейцария. Водят се преговори с ЕС за съвместна работа на мрежовите доставчици и как би изглеждало съответното регулиране. Подобен подход има сериозно преимущество пред фаворизираното от ЕС разделяне на електрическите и газопреносни мрежи от производителите, считат от E.ON.