"Необходимо е днес да вземем политическо решение за помощта за Гърция", заяви Европейския икономически и валутен комисар Оли Рен преди старт на днешната важна среща на Еврогрупата на която се очаква да бъде одобрено отпускането на следващия транш от финансовата спасителна помощ за Атина. "Необходимо е да премахнем несигурността надвиснала над Гърция. "Напълно възможно" е днес да бъде взето това важно решение на срещата на Еврогрупата. Насърчен съм, че Еврогрупата и МВФ ще стигнат до последния "сантиметър" за гръцката финансова помощ", заяви Оли Рен.

В същото време, говорителят на немското правителство Сийберт отново подчерта, че финансовите министри на Еврозоната няма да обсъждат идеята за отписване/обезценка на гръцкия дълг. "Няма законова основна за обезценка на официалните заеми отпускани за Гърция", посочи той.

И австрийският финансов министър Фектер посочи, че е против идеята за обезценка/haircut на гръцкия дълги притежаван от европейския официален сектор, тъй като това няма да е честно за европейските данъкоплатци. Все пак тя изрази надежда, че на днешната среща на Еврогрупата "ние можем да постигне споразумение за Гърция, тъй като страната положи реални усилия и завърши всичките предишни мерки и действия". "Имаме сериозното намерение да намери конкретен спасителен план за Гърция на днешната среща", подчерта Фектер преди началото на важното заседание на Еврогрупата.

Шефът на МВФ - Лагард (която ще участва на днешната важна среща) заяви, че е необходимо да се намери вдъхващо доверие решение за Гърция. "Нуждаем се от решение за Гърция, което заслужава доверие - това е най-важното", посочи Лагард пред репортери преди старта на срещата на Еврогрупата в Брюксел.

Френският фин.министър Московици посочи, че "сме близко до постигане на споразумение относно помощта за Гърция, като трябва да поемем нашите отговорности относно Атина". Според него, "основните параметри на сделката за Гърция вече са на масата". "Европейците пристигат на днешната среща с "практически договорена" позиция", заяви Московици.

Подобен оптимизъм изрази и испанският фин.министър като и той отбеляза, че Еврогрупата е "много близко до постигане на сделка за Гърция. Важното е да изпратим политическо послание. Гърция трябва да остане в Еврозоната", подчерта той.

"Сигурен съм, че ще постигнем взаимноизгодно споразумение днес", изрази своя оптимизъм преди срещата и гръцкият фин.министър Стурнарас.