Очаква се до лятото на 2009 година цената за една минута разговор между абонат на БТК и мобилен оператор, както и обратното, да намалее до 25 стотинки за минута.
Обажданията през нощта ще са дори още по-евтини.

Тези очаквания са предвидени от договорения от Комисията за регулиране на съобщенията и операторите график за намаление на цената за обаждане от фиксирана към мобилна и от мобилна към фиксирана мрежа, съобщава бТВ.

За година и половина постигнахме намаляване на цените в рамките на 35% в най-натоварената часова зона и 48% в ненатоварената ОФ-пик зона", каза председателят на КРС Веселин Божков.

Преди държавата да притисне телекомите за тези отстъпки в цената Еврокомисията нееднократно критикуваше България, че цените и печалбите от този вид разговори са сред най-скъпите в ЕС.

Наесен регулаторът ще разполага с нови пазарни анализи за разходите и печалбите на телекомите. Ако цените продължават да са неадекватно високи, комисията ще разпореди нова ценова преса.

"Тогава ще имаме право да наложим още по-ниски цени, по-ниски от тези, които вече сме договорили с операторите. Така че това ще е съществен и основен елемент в отношенията ни с операторите", обясни Божков.