EuroCoin икономическият индекс на Еврозоната остава без промяна през ноември в -0.29 пункта спрямо -0.29 пункта за октомври и спрямо неговото тригодишното дъно в -0.33 пункта от август месец (което беше най-ниското ниво на индекса от юли 2009г. насам).

Въпреки липсата на промяна на индекса, той все още остава дълбоко в негативната територия, което е пореден сигнал за запазване на спада на икономиката на Еврозоната и че регионът остава в техническа рецесия и през ноември месец.

Eurocoin индексът се определя от Centre for Economic Policy Research (CEPR) и Bank of Italy и има за цел да оцени растежа на БВП на тримесечна база на Еврозоната, изключвайки компоненти със сезонна вариация или силна волатилност в краткосрочен план.

Този индекс е в линия с последните проучвания за бизнес активността и икономическото доверие и предполага, че може би има стабилизация на нивото на спад на икономиката на Еврозоната, но все още без сигнали за начало на нейното възстановяване.

Икономиката на Еврозоната отбеляза спад с -0.1% 3м./3м. през Q3 на 2012г. след спада с -0.2% и през Q2 на годината, а днешният Eurocoin индекс предполага, че БВП на региона ще продължи своя умерен спад и през последното тримесечие на 20102г.