Очаква се днес млекопроизводители да блокират прохода Шипка в знак на протест срещу неизплащането на субсидиите им. Община Габрово е разрешила протест, но не и блокиране на републикански път.

Според фермерите браншът е в криза и има изключителна нужда от субсидиите.
В същото време ресорният министър Валери Цветанов заяви, че през последните дни са били изплатени 4,8 млн. лв. като субсидия за март за предадено качествено мляко на животновъдите от страната. По думите му всички, които са предали мляко за този месец, са получили парите си, съобщава Фокус.

Разделение стана и в отбора на протестиращите - млекопреработвателите се разграничиха от действията на млекопроизводителите и заявиха, че няма да ги подкрепят.

Началото на проблема

Според млекопроизводителите, днешните проблеми с изплащането на евросубсидиите, е започнал преди две години, когато тогавашният министър на земеделието и горите Нихат Кабил е подписал в края на мандата си споразумение с фермерите за изплащане на по-високи субсидии, в бюджета обаче, не са предвидени повече пари за фермерите и практически парите няма как да бъдат изплатени. В същото време, фермерите разчитат на тези средства, защото според тях, не могат да издържат животните си.

Около 10 представители на Асоциацията на рибопроизводителите от Великотърновска област също ще участват в протеста на млекопроизводителите на прохода Шипка.

Рибопроизводителите от страната заявиха, че подкрепят протестите и исканията на млекопроизводителите и на другите земеделски производители и се солидаризират с тях. Рибарите искат да се изравнят икономическите условия и конкурентната среда на хората от бранша у нас с тези в страните-членки на ЕС и особено на южните ни съседи.

Протестът бе подкрепен и от Съюзът на демократичните сили (СДС) и Асоциацията на българските градове и региони (АБГР).

Протестът

В протестите ще се включат млекопроизводители от Пазарджишка област, Кърджали, Плевен, и други градове от страната. Фермерите от Велико Търново ще блокират главния път София - Варна край село Шереметя. Вероятно фермери ще направят опит да се затворят пътища край Търговище и Сливен. По този начин са планирани действия за блокиране на основни пътни артерии в цялата страна.

Все още се очаква становището на Европейската комисия дали такъв вид държавна помощ е в съответствие с правилата за подпомагане от страна на държава-членка на ЕС.

Ако се окаже че тази помощ е неправомерна, то България ще трябва да поиска тези пари обратно от млекопроизводителите, а ако не го направи, може да понесе наказателна процедура.

В протеста ще се включат и 30-40 румънски животновъди. Една румънска телевизия ще пристигне, за да отрази събитието. Около 500 животновъди се очаква да се включат в протеста.

Млекопроизводители в Македония изразиха недоволството си от изкупната цена на млякото с блокада от 6.00 до 12.00 ч днес на участъка от пътя Скопие - Тетово на пункта за пътни такси при село Желино