Хлябът започва да поскъпва и няма да спре до нивата, които зае преди 2 седмици, заяви Георги Попов - председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите у нас. Вече има сигнали, че следващата седмица цената на хляба ще се вдигне отново с около 0,02 лв/кг.

Оттук нататък ни чака плавен и непрекъснат растеж, който ще се запази в продължение на една година, всеки месец, прогнозира Попов.

Очаква се цената на хляба да премине психологическата граница от 1 лв/кг и оттам нататък докъде ще стигне никой не може да предположи, твърдят от Асоциацията. В момента цената на белия хляб е 0,92-0,94 лв./кг.

Само преди месец е била 0,90 лв/кг. Хлябът „Добруджа" е с около 0,05-0,06 лв по-евтин от белия.

Имаме проблем с качеството на пшеницата тази година, което рефлектира и върху качеството на брашната, обяви Георги Попов. Едва 8 % от тазгодишната пшеница е с добри хлебопекарни качества, но тя държи и твърде високи цени от 250 лв/тон без ДДС.

Заради лошото качество се налага да влагаме подобрители и глутен в брашната, което пък допълнително ги оскъпява, каза и Христо Андреев - председател на Съюза на мелничарите. В момента брашното струва 430-450 лв/тон с ДДС , но се очаква поскъпване до края на годината с 30-40 лв/тон.

Въвеждането на различни стандарти и изисквания в производството и необходимостта от увеличаване на заплатите на заетите в бранша, също са от факторите, довели до поскъпването на хляба. В момента в сектора работят повече от 120 000 души.