Министърът на външните работи на Иран Манушер Мотаки  предложи на Русия двете държави да формират съвместно предприятие за природния газ и съвместен инвестиционен фонд. Това той заявил при откриването на заседанието на междуправителствената комисия за сътрудничество, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Нивото, което достигнаха отношенията между двете ни страни, е добро, но ние все още не ползваме резервите за развитие на тези отношения", смята Мотаки.

Сред перспективните области за сътрудничество министърът назовал енергетиката, газовия и нефтения отрасъл, транспорта и промишлеността.

"Необходимо е създаването на съвместен инвестиционен фонд с участие на банките и съвместно предприятие за природен газ", подчертал иранският министър.

От своя страна президентът на Росатом Сергей Кириенко обяви, че Русия и Иран трабва да разширяват икономическото си сътрудничество главно в направленията атомна енергетика, добив и транспортиране на природен газ.

По негово мнение основен обект на сътрудничеството е строителството на АЕЦ "Бушер" в Иран от руски специалисти. Кириенко припомни, че през септември е бил подписан новият график за строителство на централата.

Кириенко допълни, че "Газпром" може да участва в добива и транспортирането на ирански газ.